Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Ρ. Κράτσα στην ΚΣ: Δεν αφήνω ποτέ τους αγώνες στη μέση…

“Η απόφαση, είναι ειλημμένη και η υποψηφιότητά μου αυτονόητα δεδομένη με τη δύναμη που μου δίνει η μεγάλη ενθάρρυνση και η εκτίμηση των συμπολιτών μου παντού. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας. Έχω δεσμευθεί και στον Πρωθυπουργό.” Αυτό δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου σε συνέντευξη, που παραχώρησε, λίγο μετά την επιστροφή της από την τουριστική έκθεση του Λονδίνου στην εκδότρια της “ΚΣ” Χριστίνα Χονδρογιάννη.

Μάλιστα η κα Κράτσα χαρακτήρισε “κακόβουλους και “εραστές” της διασποράς ψευδών ειδήσεων, όσους διαδίδουν ότι δήθεν δεν επιθυμεί να είμαι υποψήφια και άλλα σχετικά”. Η Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο «θετικό έργο» της Περιφέρειας, απαριθμώντας τις δράσεις, που έχουν γίνει. Ενώ τόνισε ότι η Π.Ι.Ν. βρίσκεται σταθερά στην 5η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

*Να σημειωθεί ότι, η συνέντευξη δόθηκε πριν από την χθεσινή 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2021-27 και πριν από την παράταση του διαγωνισμού αναδόχου για την κατασκευή της ΜΕΑ στο Τεμπλόνι (παράταση για την οποία πάντως είχε προϊδεάσει η Περιφερειάρχης όταν είχε ανακοινώσει την δημοσιοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού).

 

Η συνέντευξη

ΕΡ. 1: Έρχεστε από την Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου (World Travel Market). Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Τι πετύχατε για τα νησιά μας;

ΑΠ.: Το σημαντικό είναι για εμάς να αξιοποιούμε τις δυνατότητες επαφών που μας δίνει μια τέτοια παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού, όπως αυτή του Λονδίνου και το καλό κλίμα για τα Ιόνια που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας, για να περάσουμε τα δικά μας μηνύματα και τις πληροφορίες για τα Ιόνια, τόσο από την πλευρά της πολιτικής, όσο και από την πλευρά των τουριστικών παραγόντων.

Είχα πολλές συναντήσεις, τόσο στο πλαίσιο της Έκθεσης με κολοσσούς, όπως η Tui και η Jet2, όσο και ιδιαίτερες συναντήσεις με νέα πρακτορεία και εταιρίες διαφημιστικών προβολών στα γραφεία του ΕΟΤ, με στόχο να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στα νησιά, εκεί που «πονάμε» και μας επισημαίνουν επίμονα οι τουριστικοί οργανισμοί, όπως η οδοποιία, η διαχείριση απορριμμάτων, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η χωροταξική ευταξία.

Κι ευτυχώς έχω καλά νέα σε όλους αυτούς τους τομείς και τους ανακοινώνω, που τιμούν τα νησιά και τους κατοίκους τους. Έχουμε αποδείξει ότι με στρατηγικό σχέδιο και συνέπεια αναβαθμίζουμε τις υποδομές και πετυχαίνουμε τους στόχους μας, όπως το πρόσφατο άνοιγμα αεροπορικής επικοινωνίας της Κέρκυρας με το Dubai με την εταιρεία FlyDubai. Αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στο περιβάλλον της Έκθεσης του Λονδίνου. Είχα την ευκαιρία μάλιστα να συναντηθώ εκεί με παράγοντες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την προετοιμασία αυτής της νέας συνεργασίας.

Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην αξιοπιστία και στις επιλογές των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και άλλων χωρών, με εξαιρετικές προοπτικές για την επόμενη χρονιά. Τα Ιόνια Νησιά είναι δυναμικά ανερχόμενοι αστέρες με ναυαρχίδα την Κέρκυρα. Πρέπει να μην απογοητεύσουμε.

 

ΕΡ. 2: Η ΠΙΝ εκ του θεσμικού της ρόλου θεωρείται απομακρυσμένη από τα προβλήματα καθημερινότητας. Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν η ΠΙΝ παίζει καθοριστικό ρόλο για την βελτίωση αυτών των προβλημάτων, καθώς έχει στη διάθεσή της τα χρηματοδοτικά εργαλεία για πραγματοποίηση σημαντικών έργων υποδομών. Σήμερα, βλέπουμε φανάρια να μη λειτουργούν, ουσιώδη ζητήματα οδικής ασφάλειας στην Εθνική Παλαιοκαστρίτσας να μην επιλύονται, ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Λευκίμμης παρά τις προτάσεις για διευθέτηση του προβλήματος. Τι έχετε κάνει για την επίλυση αυτών; πότε θα τα δουν οι πολίτες σε εφαρμογή;

ΑΠ.: Περιγράφετε μια κατάσταση που χαρακτήριζε για χρόνια την Περιφέρειά μας και την οποία κληρονομήσαμε. Είναι υποκριτικό και μικροπολιτικό να κατηγορούν εμάς για όλ’ αυτά. Σήμερα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Κλείνουμε τις εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν, εξελίσσουμε τα έργα, δρομολογούμε νέα έργα παντού, σε όλα τα νησιά και σε όλους τους τομείς, στην καθημερινότητα, στις υποδομές, στον κοινωνικό τομέα, αλλά και στον σχεδιασμό για κομβικά έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα και αειφορίας.

Στην Πολιτική Προστασία όπου κρίνονται πολλά για την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών, η Περιφέρεια με συντονισμό δυνάμεων, γενναία αύξηση πόρων και καλή προετοιμασία, έχει αντιμετωπίσει

με επιτυχία όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών που μας χτύπησαν και τις πληγές που άφησαν. Μετά από 30 χρόνια οι πολίτες βλέπουν έργα οδοποιίας, νέους ασφαλτοτάπητες και συνοδά έργα ασφάλειας (μπάρες, διαγραμμίσεις, μικρά αντιπλημμυρικά).

Για τα φανάρια, στα οποία αναφέρεστε, έχουμε ήδη εργολαβία για έργο προϋπολογισμού 1.700.000 €. Περιλαμβάνει νέες υποδομές σε 19 κόμβους με σύγχρονα συστήματα, τηλεδιαχείρισης μεταξύ άλλων, για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση βλάβης.

Η Εθνική Παλαιοκαστρίτσας ασφαλτοστρώνεται, ενώ έχει συμβασιοποιηθεί μελέτη τριών κυκλικών κόμβων έως την Εκάτη, Αγία Αικατερίνη, Τρία Γεφύρια. Προετοιμάζεται δε, προς δημοπράτηση (είμαστε στο τελικό στάδιο) το έργο σταθμός, η παράκαμψη μέρους της Εθνικής Λευκίμμης από τον ραδιοφωνικό σταθμό έως την Coca Cola, με προϋπολογισμό 27.000.000 €.

Επίσης, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την επικαιροποίηση των μελετών για τις παρακάμψεις Σκριπερού και Αργυράδων, ενώ έχουμε την υπόσχεση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, για τη χρηματοδότηση του δεύτερου μέρους της μελέτης για την παράκαμψη Μπενιτσών και νέας συνολικής μελέτης άξονα Βορρά-Νότου. Για πρώτη φορά η Κέρκυρα έχει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο!.

 

ΕΡ. 3: Κατηγορείστε όμως ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά στην Κέρκυρα σε κανένα μεγάλο έργο υποδομής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. σε τι ποσοστό βρίσκονται οι απορροφήσεις στο σύνολο της Περιφέρειας, και σε τι στάδιο οι εργασίες;

ΑΠ.: Θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι αυτοί που εκφράζουν δημόσια απόψεις και αρνητικές κριτικές. Τα δύο εμβληματικά έργα για την Κέρκυρα, η Villa Rossa και το Τουριστικό Καταφύγιο της Σπηλιάς, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και υλοποιούνται από την Περιφέρεια, έχουν ξεκινήσει από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, με καλό βηματισμό. Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται.

Άλλα έργα ΕΣΠΑ της Κέρκυρας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και του κτιρίου του Επιμελητηρίου, η διαμόρφωση επισκέψιμων χώρων του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, το μεγάλο έργο του κτιρίου Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η αποκατάσταση και συντήρηση του Αχιλλείου και πολλά άλλα έργα σε διάφορους τομείς.

Αντίστοιχα σημαντικά έργα και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Χρειαζόμαστε πολύ χώρο και χρόνο για να τ’ απαριθμήσουμε.

Όσο για τη γενική εικόνα του ΕΣΠΑ σάς ενημερώνω ότι με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό των καταχωρημένων πληρωμών (καθοριστικό στοιχείο απορροφητικότητας) ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 80% και κατατάσσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σταθερά στην 5η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κι όλ’ αυτά με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, τόσο στη διοίκηση της Περιφέρειας, όσο και στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ. Ο απολογισμός μας και η πορεία των έργων θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, με συμμετοχή των παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες εδώ στην Κέρκυρα, στις 25 Νοεμβρίου, όπου θα αποτυπωθεί η πρόοδός μας και η προοπτική της για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος 2014-2020.

Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σημαντικά έργα υποδομών υλοποιούνται και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και μέσω του Interreg (Ευρωπαϊκό Διασυνοριακό Πρόγραμμα). Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η απορροφητικότητά του και η απόδοση των έργων και των δράσεων στην τοπική κοινωνία εξαρτάται απ’ όλους τους δικαιούχους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Για τον λόγο αυτόν, στηρίζουμε τους Δήμους με τεχνική βοήθεια 1.200.000 ευρώ συνολικά μέσω της ΜΟΔ Α.Ε. για την ωρίμανση μελετών και προετοιμασία ένταξης στο ΕΣΠΑ.

 

ΕΡ. 4: Πάνε δύο χρόνια από τη δημιουργία του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Που βρίσκεται επιτέλους η δημοπράτηση τους εργοστασίου απορριμμάτων; Η έλλειψη του και η μεταφορά απορριμμάτων στοιχίζει στους Δήμους στους δύσκολους καιρούς που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση…

ΑΠ.: Είμαστε πια στην τελική φάση για την δημοπράτηση του εργοστασίου, μετά από περιπέτειες και καθυστερήσεις περασμένων χρόνων που στιγμάτισαν την Κέρκυρα. Ο ΦοΔΣΑ μέσα στα δυο χρόνια έκανε ένα τεράστιο έργο το οποίο σύντομα θα φανεί και στην Κέρκυρα, όχι μόνο με την προετοιμασία για την σύγχρονη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, αλλά και την αποκατάσταση των “πονεμένων” και επικίνδυνων χώρων στο Τεμπλόνι και στην Λευκίμμη. Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε με το σύγχρονο μοντέλο για να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Όλη η στρατηγική και οι επενδύσεις έχουν στόχο το όφελος των πολιτών για την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή των οικονομικών επιβαρύνσεων της μεταφορά των απορριμμάτων που παράγονται και την ελαχιστοποίηση του τέλους ταφής, το οποίο είναι πια υποχρεωτικό.

Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας.

 

ΕΡ. 5: Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την επόμενη προγραμματική περίοδο; Ποιο ή ποια έργα θα έχουν τη δική σας σφραγίδα;

ΑΠ.: Βάζουμε το στίγμα μας παντού και τον πήχη μας ψηλά γιατί η ανάπτυξη και το βιώσιμο μέλλον είναι πολύπλευρες διαδικασίες και συνεχώς εξελισσόμενες. Θα έχουμε την ευκαιρία στις 25 Νοεμβρίου, εδώ στην Κέρκυρα, να παρουσιάσουμε δημόσια την φιλοσοφία, τους άξονες και τις χρηματοδοτήσεις τους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως και τις πρώτες δράσεις.

Οι βασικές υποδομές είναι ακόμη αναγκαίες στα νησιά μας αφού δεν έγιναν τα χρόνια που έπρεπε και θα τις εξασφαλίσουμε από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά θα σηματοδοτήσουμε και την νέα εποχή με τις πρώτες εξαγγελίες για την στήριξη της καινοτομίας και των καινοτόμων νέων επιχειρηματιών, αλλά και των κοινωνικών δομών για την συνοχή, την αλληλεγγύη και τις ευκαιρίες δημιουργίας από όλους.

Η στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό θα είναι επίσης από τις πρώτες προτεραιότητές μας για να μην χάσουμε το τραίνο της ανταγωνιστικότητας.

Για πρώτη φορά θα έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο βάσει των διεθνών προδιαγραφών με τα κατάλληλα τεχνοκρατικά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Βλέπετε οι βάσεις του ασφαλούς μέλλοντος απαιτούν όραμα, γνώση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και αποφασιστικότητα, τα οποία εμείς διαθέτουμε.

 

ΕΡ. 6: Θα είστε ξανά υποψήφια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων; Η απόφασή σας θα εξαρτηθεί από το πολιτικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί τοπικά ή από την κεντρική κυβερνητική επιλογή;

ΑΠ.: Και βέβαια θα είμαι υποψήφια. Δεν αφήνω ποτέ τους αγώνες στη μέση. Το επτανησιακό μου πάθος είναι ζωντανό, οι ανάγκες των νησιών μας μεγάλες, οι προοπτικές που έχουμε δημιουργήσει ως Περιφερειακή Αρχή είναι πολύ θετικές για την ανάπτυξη της Περιφέρειας στην νέα εποχή που ξεκινάει για την Ελλάδα. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας. Έχω δεσμευθεί και στον Πρωθυπουργό.

Η απόφαση, λοιπόν, είναι ειλημμένη και η υποψηφιότητά μου αυτονόητα δεδομένη με τη δύναμη που μου δίνει η μεγάλη ενθάρρυνση και η εκτίμηση των συμπολιτών μου παντού. Κάποιοι κακόβουλοι και “εραστές” της διασποράς ψευδών ειδήσεων, φοβούμενοι την δυναμική της υποψηφιότητάς μου, διαδίδουν ότι δήθεν δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφια ξανά και άλλα σχετικά.

Κοιμούνται ύπνο βαθύ, χάνουν τον χρόνο και την αξιοπιστία τους.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!