Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΣΤΙΒΟΣ / ΔΡΟΜΟΣ

Σήμερα & αύριο Καρύδη-Μαντζουρογιάννης στην Βαλκανική μάχη

Δύο Κερκυραίοι αθλητές, η Σπυριδούλα Καρύδη σε τριπλούν και ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης στο μήκος ρίχνονται στη μάχη του 75ου Βαλκανικού πρωταθλήματος ανοιχτού  στίβου Ανδρών/Γυναικών, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.

Οι δύο πρώην αθλητές του Κερκυραϊκού και νυν του ΑΟ Κάλλιστος, συμμετέχουν στους αγώνες με την Ελληνική Εθνική ομάδα στίβου, η οποία αποτελείται από 47 αθλητές, 23 Άνδρες και 24 Γυναίκες.

Η ιστορία των Βαλκανικών αγώνων ανοιχτού στίβου

Οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου είναι μια μακροχρόνια επιτυχημένη διεθνής αθλητική διοργάνωση των κρατών της βαλκανικής χερσονήσου, η οποία ξεκίνησε το 1929 και διεξάγεται μέχρι σήμερα. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Βαλκανική Ένωση Στίβου. Οι Βαλκανιάδες στίβου, όπως αποκαλούνται συχνά, υπήρξαν ο προάγγελος της βαλκανικής αθλητικής συνεργασίας και σε άλλα αθλήματα ήδη από την προπολεμική περίοδο, για να επεκταθούν σχεδόν σε όλα τα ολυμπιακά αθλήματα μεταπολεμικά, όχι μόνο σε επίπεδο ανδρών-γυναικών αλλά και στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες: ελπίδων, νέων, εφήβων-νεανίδων κλπ. Από το 1954 συμπεριλήφθησαν στους αγώνες και αγωνίσματα γυναικών. Στους αγώνες υπάρχει βαθμολογία και παλιότερα η κατάκτηση της πρωτιάς για αθλητές και χώρες αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή.

Πρωτεργάτης των αγώνων υπήρξε ο πρόεδρος του Πανιωνίου Δημητρός Δάλλας. Ο οποίος ξεκίνησε από το 1924 την  προετοιμασία των αγώνων,  κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, όπου είχε κάνει διερευνητικές συζητήσεις για το θέμα με αθλητικούς παράγοντες βαλκανικών κρατών. Το 1925 προσκάλεσε αθλητές από τη Ρουμανία στους Πανιώνιους Αγώνες διατηρώντας έτσι τις επαφές. Το 1928, εκπροσωπώντας τον ΣΕΓΑΣ στο διεθνές αθλητικό συνέδριο του Άμστερνταμ, οργάνωσε σύσκεψη των εκπροσώπων των άλλων βαλκανικών κρατών και πρότεινε τη διοργάνωση ένος βαλκανικού πρωταθλήματος στίβου. Για να μη μείνει η συμφωνία μόνο στα λόγια πρότεινε το επόμενο έτος να πραγματοποιήσει ο ΣΕΓΑΣ μια δοκιμαστική διοργάνωση στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αναλαμβάνοντας τα έξοδα φιλοξενίας των αθλητικών αποστολών. Έτσι από 22 ως 29 Σεπτεμβρίου του 1929 πραγματοποιήθηκαν οι Παμβαλκανικοί Αγώνες όπως αποκλήθηκαν τότε, ή “Προβαλκανικοί”, όπως επικράτησε να αποκαλούνται μεταγενέστερα, με τη συμμετοχή 4 χωρών: Ελλάδας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας.

Οι Παμβαλκανικοί Αγώνες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσαν την αφορμή να καθιερωθεί από το 1930 σε ετήσια βάση η τέλεση των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, όπου συμμετείχαν Ελλάδα, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και Τουρκία. Μέχρι το 1954 στους αγώνες μετείχαν μόνο άνδρες αθλητές, από εκεί και πέρα άρχισε και η συμμετοχή γυναικών. Ως το 1990 θεωρείτο η σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση των Βαλκανίων. Παράλληλα, αποτέλεσε πρόκριμμα για την καθιέρωση βαλκανικών αγώνων σταδιακά σχεδόν για όλα τα σπορ. Από τη δεκαετία του ’80 η διοργάνωση άρχισε σταδιακά να υποβαθμίζεται. Η αύξηση του αριθμού των διεθνών αγώνων, τόσο των διεθνικών διοργανώσεων όσο και των διεθνών μίτινγκ στίβου είχε ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην στέλνουν στους βαλκανικούς τους πρωτοκλασάτους αθλητές τους αλλά νεότερους για να αποκτούν διεθνείς εμπειρίες. Το 1986 σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι αγώνες αποφασίστηκε να διεξάγονται ανά διετία και να παραμείνουν ως ετήσιοι μόνο οι βαλκανικοί αγώνες εφήβων-νεανίδων. Το 1996 αποφασίστηκε οι αγώνες να επανέλθουν σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή σταδιακά και των νέων βαλκανικών κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Από το 2012 ξεκίνησε διεύρυνση της ΑΒΑF (Βαλκανική Ομοσπονδία Στίβου), όπου εκτός των Βαλκανικών χωρών εντάχτηκαν και άλλες της ευρύτερης περιοχής, όπως Αρμενία, Γεωργία, Ισραήλ κλπ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!