Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Σνακ για την περίοδο των εξετάσεων

Όλοι ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια αρκετά στρεσογόνων καταστάσεων, στρεφόμαστε στο φαγητό. Αυτό ισχύει και για τους μαθητές, ειδικά την περίοδο των εξετάσεων.

Τα παιδιά αναζητούν ενεργειακά ποτά, σνακ με ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, μπισκότα κ.α., αλλά αυτά τα σνακ δεν βοηθούν τη συγκέντρωση και κατ’ επέκταση την απόδοση τους κατά τη διάρκεια των

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

απαιτητικών τεστ.

Με τη σωστή διατροφή, ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου τους και να αυξήσουν τη συγκέντρωσή τους.

Αυτά τα σνακ είναι τέλεια για όταν αρχίσετε να πεινάτε το πρωί ή το απόγευμα. Έτσι, δε θα γουργουρίζει το στομάχι μέχρι να πάτε σπίτι και δε θα κάνετε επιδρομή σε κάποιον φούρνο ή περίπτερο.

Φρούτα με ξηρούς καρπούς: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι ένα ιδανικό θρεπτικό σνακ. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη συγκέντρωση και βοηθούν στη γρήγορη σκέψη. Απλά και μόνο ένα κομμάτι φρούτο μπορεί να γίνει το τέλειο σνακ. Τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα ακτινίδια ή οι μπανάνες μπορούν να δώσουν μια ώθηση ενέργειας στον εγκέφαλο του παιδιού σας, ενώ παράλληλα λαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Μαύρη σοκολάτα: Ένα σνακ για όλους τους chocoholics, τους λάτρεις της σοκολάτας δηλαδή. Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και φυσικά διεγερτικά. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό, αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών που τονώνουν τη διάθεση και κάνει τα παιδιά περισσότερο ευτυχισμένα.

Κρακεράκια με… φρέσκιες ιδέες: Θα μπορούσατε να προσθέτατε σε κρακεράκια διάφορα πρόσθετα ανάλογα με τις εμπνεύσεις και τη φαντασία σας. Βάλτε σε ένα φυστικοβούτυρο ή Βούτυρο ξηρών καρπών και φέτες μήλου, σε ένα άλλα χούμους με αγγουράκια, σε άλλο τυρί με ψιλοκομμένη ντομάτα, λεπτές φέτες καρότου και αγγουριού πάνω με  φρυγανιές/κράκερ ολικής άλεσης ή φρυγανισμένο ψωμί.

Τοστάκι με αβοκάντο: Αντί για τυρί ή ζαμπόν βάλτε αβοκάντο στο τοστάκι. Πασπαλίστε με μυρωδικά και καρυκεύματα και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Το αβοκάντο εκτός από σούπερ θρεπτικό περιέχει τα καλά λιπαρά που κάθε παιδί χρειάζεται όταν διαβάζει.

Στικ από λαχανικά με χούμους: Φτιάξτε στικ καρότου, αγγουριού και σέλινου. Προσφέρετέ τα μαζί με ένα βαζάκι γεμάτο χούμους.

Σούσι μπανάνας: Σε μια αραβική πίτα ολικής άλεσης απλώστε φυστικοβούτυρο και βάλτε από πάνω μια μπανάνα. Τυλίξτε την αραβική πίτα και κόψτε τη σε ροδέλες.

Blueberries με γιαούρτι: Αναμείξτε σε ένα μπολ γιαούρτι και blueberries. Τοποθετήστε το μπολ στην κατάψυξη και μόλις το βγάλετε μετά από 2-3 ώρες θα έχετε για το παιδί σας μικρά frozen yogurt blueberries που θα δώσουν πολύ ενέργεια στο παιδί σας. Εάν το θέλετε πιο γλυκό προσθέστε ένα κουταλάκι μέλι.

Νερού: Ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν είναι καλά ενυδατωμένος, ιδανικά πίνοντας νερό. Για αλλαγή μπορούμε να φτιάχνουμε και τσάι μέντας που περιέχει λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που υπάρχει σε πολλά φυτά και βοηθάει και αυτό στην προστασία του εγκεφάλου.

Αφήνετε κάθε τόσο το μυαλό να “αναπνέει”. Φυσικά ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές όταν επιχειρεί να απομνημονεύσει κάτι. Αν κάτι που μόλις διαβάσατε ή είδατε κάπου θέλετε να το απομνημονεύσετε, κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα 6 λεπτών περίπου θα βοηθήσει στο να το ανακαλέσετε ευκολότερα στο μέλλον. Καλή επιτυχία σε μικρούς και μεγάλους.

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 3ης-6-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!