Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Στην Κέρκυρα η «ιστορική» Σύνοδος Πρυτάνεων

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας θα πραγματοποιηθεί η 91η Σύνοδος Πρυτάνεων , στην Κέρκυρα 14-15 Ιουνίου την οποία διοργανώνει ο προεδρεύων Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλης Χρυσικόπουλος.

Η σύνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί «Ιστορική» καθώς θα είναι η πρώτη συνεδρίαση των διοικήσεων των 24 Πανεπιστημίων της χώρας, μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ με “όμορα” Πανεπιστήμια, και την μετεξέλιξη τριών ΤΕΙ σε “αυτόνομα” Πανεπιστήμια. Επίσης, στη Σύνοδο Πρυτάνεων έχουν προσκληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και οι Πρόεδροι των Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων.
Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο
Θεωρείται βέβαιο ότι στη Σύνοδο:
Πρώτον: Θα γίνει καταγραφή των προβλημάτων από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια και θα γίνουν εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Δεύτερον: Θα συζητηθεί η κατανομή των 500 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ.
Τρίτον: Θα εξεταστεί η προετοιμασία για τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων που θα ξεκινήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Τέταρτον: Θα γίνει τοποθέτηση των Πρυτάνεων για την ανομία στα Πανεπιστήμια, μετά και το τελευταίο “κρούσμα” εισβολής κουκουλουφόρων στο γραφείο του Πρύτανη του ΟΠΑ.
Πέμπτον: Θα συζητηθούν θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των Πανεπιστημίων.

Ποιες συσκέψεις θα προηγηθούν 12-13/6
Πριν την κύρια Σύνοδο Πρυτάνεων που θα γίνει το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί:
Στις 12 Ιουνίου: Η 71η Συνάντηση Προισταμένων ΜΟΔΤ και στελεχών ΕΛΚΕ.
Στις 13 Ιουνίου:
A) Η 76η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας/Προέδρων Επιτροπών Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ με συμμετοχή των προισταμένων ΕΛΚΕ,
B)Η 22η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού,
Γ) Η 11η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών , Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθώς και
Δ) Η 7η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων με αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας
Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων
Για το ακαδημαϊκό έτος (από Σεπτέμβριο 2018 έως Σεπτέμβριο 2019) αποτελείται από τους εξής Πρυτάνεις:
Καθ. Βασίλειος Χρυσικόπουλος, Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, Προεδρεύων
Καθ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης
Καθ. Άγγελος Κότιος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς

Ιστορικό
Η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όργανο μη θεσμοθετημένο νομοθετικά αλλά καταξιωμένο ως ενιαία έκφραση των Πανεπιστημίων της χώρας, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ιδίων των Πανεπιστημίων το 1987, οπότε και άρχισε να λειτουργεί ως ένα forum ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.
Από το 1990 και εξής, η Σύνοδος, αποκτώντας πιο συγκροτημένο χαρακτήρα και μόνιμη Γραμματεία, άρχισε να διευρύνει το φάσμα των πρωτοβουλιών της, με αποτέλεσμα σήμερα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας.
Σκοπός
Σκοπός της Συνόδου είναι o συντονισμός της δραστηριότητας των Πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή τους για την επίτευξη, μεταξύ άλλων, των εξής στόχων:
Τη διαμόρφωση θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής,
την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
την παροχή συνδρομής στην Πολιτεία για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής,
την με κάθε πρόσφορο μέσο προώθηση των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή,
την ανάπτυξη συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής,
την προαγωγή των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,
Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι εκλεγμένοι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων και οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Επίσης καλούνται και συμμετέχουν ως παρατηρητές, εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων της Κύπρου.

Λειτουργία
Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Συνόδου, στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους εκλέγεται, τριμελές προεδρείο με θητεία ενός ακαδημαϊκού έτους, η αρχή της οποίας συμπίπτει με την έναρξή του. Ο πρόεδρος εναλλάσσεται μεταξύ των τριών μελών του προεδρείου κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων Πανεπιστημίων. Καταγράφεται, όμως, οποιαδήποτε διαφορετική θέση.
Η Σύνοδος έχει 3 τακτικές συναντήσεις, Σεπτέμβριο, Φεβρουάριο και Ιούνιο που πραγματοποιούνται κάθε φορά σε διαφορετικό Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να ενισχύεται και να προβάλλεται κυρίως το έργο των Πανεπιστημίων της περιφέρειας
και όσες έκτακτες χρειαστεί, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, για συγκεκριμένα θέματα, ύστερα από απόφαση του προεδρείου ή πρόταση του 1/3 των μελών της.
Στο πλαίσιο της Συνόδου εντάσσονται και λειτουργούν: η Σύνοδος Προέδρων και Γραμματέων Επιτροπών Ερευνών και η Σύνοδος Γραμματέων Επιτροπών Ερευνών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Αυτές πραγματοποιούν συναντήσεις πριν από κάθε Σύνοδο Πρυτάνεων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association) και συμμετέχει δι’ εκπροσώπου της στο συμβούλιο (Council) της E.U.A. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων έχει διοργανώσει δύο διεθνή συνέδρια και έχει προσκαλέσει σε συνεδριάσεις της, αντιπροσωπείες Συνόδων Πρυτάνεων Ευρωπαϊκών χωρών όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!