Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Στη  «χωματερή» Παξών η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ

Στο χώρο της “χωματερής” Παξών εξακολουθεί να βρίσκεται ακινητοποιημένη λόγω βλάβης η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ, ωστόσο για έξι χρόνια τώρα οι συζητήσεις Δήμου Παξών και Περιφέρειας δεν έχουν καταλήξει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα για την λειτουργία της.

Με τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας, Μανώλη Βλαχόπουλο να στέλνει επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου επιρρίπτοντας ευθύνες στην Περιφέρεια και καλώντας την είτε να την λειτουργήσει, είτε σε ένα μήνα να την έχει πάρει για να μη πιάνει τόπο στον χώρο του δήμου.

Να σημειωθεί ότι το μηχάνημα αυτό είχε παραχωρηθεί το 2016 από το Υπουργείο Υποδομών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η σύμβαση παραχώρησης λήγει φέτος. Ενώ, για να λειτουργήσει απαιτείται αφ΄ενός η επιδιόρθωσή του, αφ΄ετέρου να προστεθεί νέος εξοπλισμός με τις νέες πιστοποιήσεις ISO, που προβλέπονται για την λειτουργία των ΚΤΕΟ.

 Το ιστορικό

Το 2016 το Υπουργείο Υποδομών παραχώρησε έξι κινητές μονάδες ΚΤΕΟ  σε αντίστοιχες Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και η Ιονίων Νήσων. Η μονάδα αυτή προορίζονταν για τους Παξούς προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου. Ωστόσο μετά την τοποθέτησή της διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε κατάσταση λειτουργίας. Ακολούθησε τεχνικός έλεγχος, όπου υπολογίστηκε το κόστος επισκευής στο ποσό των 96.472 ευρώ. 

Με τον τότε περιφερειάρχη Θ.Γαλιατσάτο να δηλώνει ότι  «Το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και θα αποκαταστήσουμε το πρόβλημα ώστε να ξεπεράσει το νησί το πρόβλημα που έχει με τη νομιμότητα των οχημάτων». Στη συνέχεια εγκρίθηκε η δαπάνη και η διάθεση πίστωσης χωρίς πάντως να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής το 2019, ο δήμος Παξών επανήλθε ζητώντας την λειτουργία της μονάδας. Μάλιστα το θέμα τον Ιανουάριο 2020 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου μιλώντας η ΠΙΝ Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου καταδίκασε την απραξία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής για την εγκατάλειψη του μηχανήματος ΚΤΕΟ που υπάρχει στους Παξούς, χωρίς επιδιόρθωση μετά τη βλάβη που υπέστη και την αδιαφορία της, τόσο προς τη Δημοτική Αρχή, η οποία αναζητούσε λύση, όσο για την ασφάλεια των κατοίκων και των τουριστών, λόγω μη ελέγχου των αυτοκινήτων. Δηλώνοντας ότι: «Σήμερα η Περιφερειακή Αρχή θέτει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των κατοίκων ,οδηγών ή μη, όπως και των επισκεπτών. Η ξεχασμένη ιστορία του μηχανήματος ελέγχου αυτοκινήτων στους Παξούς από το 2016, όταν έπαθε βλάβη κατά την παραλαβή του, ήλθε στην επιφάνεια. Θα παρέμβουμε στο Υπουργείο Μεταφορών για την επισκευή και την χρονική επιμήκυνση της παραχώρησης. Σε συνεργασία με το Δήμο Παξών και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα φροντίσουμε για τη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των πολιτών». 

 Έκτοτε πέρασαν ακόμα 2,5 χρόνια σιωπής ένθεν κακείθεν, για να επαναφέρει το θέμα ο αντιδήμαρχος Μανώλης Βλαχόπουλος με επιστολή, που εστάλη την Δευτέρα (4/7/22) και  απευθύνεται στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου.

 Η επιστολή του αντιδημάρχου Παξών

Με την παρούσα  σας επισυνάπτεται η δήλωση της Περιφερειάρχη κα. Ρόδη Κράτσα , με την οποία αναφέρει ότι οι κάτοικοι των Παξών δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και παράλληλα υπόσχεται ότι θέτει σε προτεραιότητα την επισκευή της κινητής Μονάδας ΚΤΕΟ. 

Με λύπη, σας ενημερώνω ότι μέχρι και σήμερα και παρότι έχουν παρέλθει 2,5 έτη ουδεμία ενέργεια προς την κατεύθυνση επισκευής του ΚΤΕΟ δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αυτό καταδεικνύει δύο πράγματα είτε ότι η Περιφερειακή Διοίκηση δίνει κίβδηλες υποσχέσεις είτε ότι είναι ανεπαρκής, διότι εκ του αποτελέσματος η μονάδα δεν λειτουργεί. 

Επίσης αποδεικνύεται ότι οι Παξινοί τελικά δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες, αλλά τρίτης! Ως Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας ενημερώνω το Περιφερειακό σας Συμβούλιο, ότι ο Δήμος Παξών απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του ΚΤΕΟ εφόσον, η Περιφερειακή Αρχή αποδεικνύει ότι δεν έχει πραγματική πολιτική βούληση να επισκευάσει την συγκεκριμένη μονάδα και να την δώσει σε χρήση. Ο χώρος που φιλοξενείται η μονάδα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποθήκη μη λειτουργικών αντικειμένων. Για το λόγο αυτό , μετά την πάροδο ενός μήνα η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί νομικά για να απομακρυνθεί το ΚΤΕΟ.

 Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει η μονάδα

Εάν δεν υπάρχει εγγεγραμμένη στον εγκεκριμένο για το 2022 προϋπολογισμό της ΠΙΝ η πίστωση δαπάνης για το έργο, να ληφθεί νέα απόφαση πίστωσης για τις δαπάνες εξοπλισμού της κινητής μονάδας. Στη συνέχεια αναζήτηση αναδόχου μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας (διαγωνισμό ή απευθείας ανάθεση). Από την πλευρά του το δημοτικό συμβούλιο Παξών πρέπει να αποφασίσει για τον συγκεκριμένο χώρο, που θα λειτουργήσει το μηχάνημα και να κοινοποιήσει την απόφασή του. Επίσης πρέπει να γίνουν ενέργειες προς το Υπουργείο Υποδομών για την παράταση του χρόνου παραχώρησης του μηχανήματος. Τέλος να δημιουργηθούν οι υποδομές και η εξασφάλιση προσωπικού, που θα λειτουργήσει την μονάδα.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!