Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Στυλιανίδης: Δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά στην Κέρκυρα εδώ και χρόνια – Ερχεται κλιμάκιο του Στρατού

Στην Κέρκυρα μετέβη σήμερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και στελέχη του υπουργείου

Μετά τις αυτοψίες πραγματοποιήθηκε,  ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή των βουλευτών του νησιού, Στέφανου ΓκίκαΑλέξανδρου Αυλωνίτη και Δημήτριου Μπιάγκη, καθώς και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και Αντιπεριφερειαρχών. Συμμετείχαν, επίσης, οι Δήμαρχοι του νησιού, καθώς και στελέχη της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Το πρώτο που θέλω να πω και θα επιμείνω πολύ σε αυτή τη δήλωση σε κάθε μου εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εδώ στη Κέρκυρα είχαμε ήρωες που πάλεψαν για να σωθούν 72 ζωές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έργο αυτών των ηρώων. Είναι οι Πυροσβέστες μας, οι Αστυνομικοί μας, είναι το Λιμενικό Σώμα, οι άνθρωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Εάν δεν ξεκινήσουμε με αυτή την αναγνώριση, θα είμαστε αγνώμονές και θα το λέω πάντα. Τους ευχαριστούμε για αυτό που έκαναν στην πιο δύσκολη στιγμή του νησιού. Τους ευχαριστώ εκ μέρους της Κυβέρνησης κι εκ μέρους όλων μας.

Το δεύτερο είναι ότι οι υποδομές του νησιού είναι γερασμένες – δεν υπάρχει αμφιβολία. Αντιλαμβάνεστε ότι με τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης [που αντιμετωπίζουμε], αυτές οι γερασμένες υποδομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σωστά και ούτε να εξυπηρετήσουν, κυρίως και πάνω από όλα, την ασφάλεια των πολιτών. Χρειαζόμαστε σαφέστατα έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στο νησί εδώ και χρόνια – αντιπλημμυρικά έργα σοβαρής εμβέλειας.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαχειρίζεται την άμεση παρέμβαση, να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι στην επόμενη καταιγίδα δεν θα έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Θα συνεχίσουν, λοιπόν, τη λειτουργία τους τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα – μια εξαιρετική ιδέα που λειτούργησε πολύ καλά σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό συμφωνούν και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και όλοι όσοι συμμετείχαν στη λειτουργία τους αυτές της ημέρες της κακοκαιρίας.  

Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες, με τη βοήθεια του Στρατού -διότι, όπως προείπα-δεν υπάρχουν δυστυχώς μηχανήματα στο νησί, ούτε εργολάβοι, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό ορισμένων σημείων. Είμαστε σε επαφή με τον Στρατό, φέραμε και την Περιφέρεια σε επαφή κι έρχονται αύριο τεχνικοί για να δουν ποια μηχανήματα ακριβώς χρειάζονται, ώστε να έρθουν το συντομότερο, ίσως ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα.

Αυτά είναι άμεσα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή ξεκινάμε και ένα λεγόμενο «master plan», το οποίο θα επικεντρωθεί εκεί όπου χρειάζονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Ένα «master plan» που θα συμβαδίζει με τη νέα λογική της Πολιτικής Προστασίας: Πρόληψη – Ετοιμότητα / Προετοιμασία – Ανθεκτικότητα”.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!