Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Στ. Γκίκας: Σημαντικά έργα στην ΠΕ Κέρκυρας το 2021, μπήκαν οι βάσεις για ακόμα περισσότερα»

Με αφορμή την έναρξη του νέου έτους, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, παρουσίασε μία ανασκόπηση έργων και δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2021 στην Π.Ε. Κέρκυρας, συνοδευόμενη από την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η έναρξη του νέου έτους αποτελεί αφορμή για την πραγματοποίηση μίας αναδρομής στη χρονιά που μόλις πέρασε.

Το 2021 ήταν η δεύτερη χρονιά που σημαδεύτηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, η οποία  αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο,η πανδημία δεν αποτέλεσε αιτία για να μην προχωρήσουμε και να μην δρομολογήσουμε μεγάλα και μικρά έργα, αλλά και να μην προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες της Π.Ε. Κέρκυρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας και Παξών, εργαστήκαμε σκληρά ώστε να διεκδικήσουμε σημαντικά για τον τόπο μας έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών του Νομού μας.

Το 2022 θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά και επίμονα, υπηρετώντας τους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων.

Καλή Χρονιά με Υγεία, Ευτυχία και Ευημερία!».

 

Επιλογή Έργων – Δράσεων του 2021 στην Π.Ε. Κέρκυρας

 

Η παρακάτω επιλογή έργων και δράσεων του 2021 είναι ενδεικτική και αποδεικνύει ότι έχουν μπει οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας:

Κέρκυρα

  • Μετά από χρόνια παλινωδιών παραδόθηκαν όλες οι Εργατικές Κατοικίες στον Αγ. Ιωάννη Κέρκυρας στους δικαιούχους τους και δρομολογήθηκαν τα εναπομείναντα συνοδά έργα.
  • Ύστερα από μεθοδική δουλειά και σε συνεργασία με τον ΟΛΚΕ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2021, την εξασφάλιση 18 εκατ. Ευρώ για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών της Π.Ε. Κέρκυρας. Από αυτά, 7 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν για τον νέο Λιμένα Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών,ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τον Λιμένα του Μαθρακίου, τον Λιμένα Λευκίμμης και άλλα μικρότερα λιμάνια. Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2021, δημοπρατήθηκε και η μελέτη για τον νέο λιμένα Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών ύψους 250.000 ευρώ.
  • Με σχετικές αποφάσεις του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προσελήφθησαν οικονομικοί, νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι για την προετοιμασία της Διαγωνιστικής Διαδικασίας για την Μαρίνα ΜΕΓΑ ΓΙΟΤ στην πόλη της Κέρκυρας, καθώς και για το Λιμάνι και την Μαρίνα Λευκίμμης. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.
  • Με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών οι τέσσερις Δήμοι της Π.Ε. Κέρκυρας λαμβάνουν 52 εκατ. Ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» (Απρίλιος 2021).
  • Υπεγράφη τον Ιούλιο του 2021 η Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, για την εκπόνηση του Ολοκληρωμένου MASTERPLAN των Φρουρίων της Κέρκυρας. Αναμένεται η παράδοση της μελέτης τον Μάιο του 2022, ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι μελέτες αποκατάστασης των εμβληματικών κτηρίων, όπως του παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου.

 

  • Μετά από διαδοχικές επισκέψεις στους αρμοδίους Υπουργούς και σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού της Χώρας, άνοιξε ο Φάκελος Μεταφοράς των Φυλακών Κέρκυρας, εκτός πόλεως της Κέρκυρας. Οι προκαταρκτικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

  • Μετά από σχετική πρωτοβουλία των Βουλευτών Ιονίων Νήσων της ΝΔ, τακτοποιήθηκε το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς γης στα Ιόνια Νησιά. Ψηφίστηκε Τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ορίζει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας για δάση ή δασικές εκτάσεις για τις οποίες δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. (Ιούλιος 2021)

 

  • Έπειτα από προσπάθειες πολλών μηνών, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το εθνικό σκέλος της χρηματοδότησης, του μεγαλύτερου μέρους του Έργου Ύδρευσης της Κέρκυρας (Φράγματα), το οποίο θα πραγματοποιηθεί με ΣΔΙΤ (υπερβαίνει τα 180 εκατ. Ευρώ). Παράλληλα ολοκληρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου της αφαλάτωσης Χρυσίδας και των συνοδών έργων ύψους 25 εκατ. Ευρώ, το οποίο δημοπρατείται.

 

  • Με απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αποδεσμεύθηκαν 4,7 εκατ. Ευρώ για έργα άμεσης ανάγκης για την Ύδρευση των τριών Δήμων της Κέρκυρας (Αύγουστος 2021).

 

  • Με απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν 1,9 εκατ. Ευρώ στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των τριών Δήμων της Κέρκυρας (Δεκέμβριος 2021).

 

  • Οι Δήμοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση 200.000 Ευρώ για την αποκατάσταση των καταστροφών του οδικού δικτύου που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα. (Απρίλιος 2021).

 

  • Στην Π.Ε. Κέρκυρας λειτούργησαν 10 εμβολιαστικές γραμμές, για τον εμβολιασμό των κατοίκων του Νομού κατά του κορονοϊού (Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2021). Ενώ τον Μάιο ξεκίνησε την λειτουργία του το Εμβολιαστικό Κέντρο της Κέρκυρας.

 

  • Προκηρύχθηκαν 17 νέες μόνιμες θέσεις Ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας (Φεβρουάριος, Σεπτέμβριος 2021).Αυξήθηκαν κατά 50% οι κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

 

  • Το 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας και το 4ο Δημοτικό Κέρκυρας (Αθηναγόρειο) έγιναν Πειραματικά Σχολεία (Σεπτέμβριος 2021).

 

  • Τέσσερις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας (η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος», η Φιλαρμονική Γαστουρίου και η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας») έλαβαν από το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορήγηση ύψους 40.000 Ευρώ(Μαίος 2021).
  • Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 30.000 Ευρώ για την εκπόνηση μελέτης για την στερέωση των βραχωδών πρανών στο ΝΑ τμήμα του Παλαιού Φρουρίου(Οκτώβριος 2021).
  • Με νομοθετική διάταξη, το Διαδημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (ΔΙΑΠΕΘΕ) μετατράπηκε σε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του. (Δεκέμβριος 2021).

 

  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την μεταφορά 8.000 δεμάτων από ΧΥΤΑ Λευκίμμης εκτός Κέρκυρας, με κρατική χρηματοδότηση (Ιούλιος 2021).
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε το αίτημα μεταφοράς των απορριμμάτων των Δήμων της Κέρκυρας εκτός Νομού για το 2022. Ειδικά για την Νότια Κέρκυρα ενέκρινε την μεταφορά στην Πάλερο, για περίοδο δύο ετών, από 1/1/2022 – 31/12/2023, σύμφωνα με σχετικό αίτημα του Δημάρχου της Ν. Κέρκυρας.

 

  • Δημιουργήθηκε, εγκαινιάστηκε και είναι επιχειρησιακό το Επιτηρητικό Φυλάκιο του Στρατού Ξηράς στους Οθωνούς, στο οποίο υπηρετεί και Ιατρός. (Αύγουστος 2021).

 

  • Ετέθη σε λειτουργία και επιχειρεί στην πόλη της Κέρκυρας η Μηχανή του ΕΚΑΒ. (Νοέμβριος 2021).
  • Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ο φάκελος για την κατασκευή του λιμένα Οθωνών, καθιστώντας απολύτως ώριμο το έργο.
  • Ένταξη της Κέρκυρας στο πλήρες Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων του ΟΠΕΚΑ(από Σεπτέμβριο 2021).

 

  • Παραδόθηκε ένα υπερσύγχρονο Πλωτό Ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετεί την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά (Νοέμβριος 2021).

 

  • Με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού εντάχθηκαν και οι 3 Δήμοι της Κέρκυρας στις 18 περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν Προγράμματα επιδοτούμενης μετεκπαίδευσης πρόσκαιρα άνεργων εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.

 

  • Με απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 000 Ευρώ,μετά από αίτημα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και ΔιαποντίωνΝήσων, για την αποκατάσταση του κτιρίου του Λιμενικού Σταθμού Οθωνών.

 

  • Εγκρίθηκαν από το Πράσινο Ταμείο προγράμματα για τους Δήμους της Κέρκυρας, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα αναβάθμισης των παιδικών χαρών του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, ύψους 000 Ευρώ (Δεκέμβριος 2021).

 

Παξοί

  • Το Κέντρο Υγείας Παξών ενισχύθηκε με νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την δημιουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Λάκκας Παξών (Δεκέμβριος 2021).

 

  • Το Υπουργείο Ναυτιλίας & ΝΠενέκρινε την ένταξη του έργου της αφαλάτωσης Παξών, στο Πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ.

 

  • Παρέμεινε το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στους Παξούς (Άνοιξη 2021).

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!