Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τα θρεπτικά κάστανα

Τα κάστανα αποτελούν δημοφιλές μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια, με ιστορικά αρχεία που δείχνουν ενδείξεις

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

καλλιέργειας τουλάχιστον από το 2000 π.Χ.Στη σύγχρονη εποχή, οι ξηροί καρποί αποκτούν παγκόσμια δημοτικότητα και τα καβουρδισμένα κάστανα είναι συνώνυμα με την εορταστική περίοδο στον δυτικό κόσμο.Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ξηρών καρπών, τα κάστανα είναι αμυλούχα τρόφιμα με γλυκιά γεύση.

Διατροφική Αξία

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα θρεπτικά συστατικάπου περιέχουν τα καβουρδισμένα κάστανα ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.

Θερμίδες/Θρεπτικά συστατικά Ποσό Βιταμίνη Ποσό
Θερμίδες 245 kcal Βιταμίνη C 26,0 mg
Υδατάνθρακας 53,0 γρ. Βιταμίνη Β6 0,5 mg
Φυτικές Ίνες 5,1 γρ. Φυλλικό οξύ 70.0 mg
Σάκχαρα 10,6 γρ. Θειαμίνη 0,2 mg
Λίπος 2,2 γρ. Βιταμίνη Κ1 7.8 mg
Κορεσμένα λιπαρά 0,4 γρ. Νιασίνη 1,3 mg
Μονοακόρεστο λίπος 0,8 γρ. Παντοθενικό Οξύ 0,6 mg
Πολυακόρεστα Λιπαρά 0,9 γρ. Βιταμίνη Ε 0,5 mg
Ωμέγα-3 93,0 mg Βιταμίνη Α 1 mg
Ωμέγα-6 776 mg Χολίνη 1,5 mg
Πρωτεΐνη 3,2 γρ. Ασβέστιο 29,0 mg
       

 

Εκτός αυτού, τα κάστανα είναι αρκετά θρεπτικά και περιέχουν ένα καλό μείγμα βιταμινών και μετάλλων.

Τα κάστανα αποτελούν σημαντική πηγή πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτικές τροφές που έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Με περισσότερα από 1.215 mg πολυφαινολών ανά 100 γραμμάρια, τα κάστανα προσφέρουν περισσότερες από αυτές τις ενώσεις από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.Η πλειοψηφία αυτών των ενώσεων προέρχονται από τα φαινολικά οξέα ελλαγικό οξύ και το γαλανικό οξύ.Συστηματικές αναθεωρήσεις διαπιστώνουν ότι το ελλαγικό οξύ μπορεί να έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει πως η ημερήσια κατανάλωση, 100 γραμμάρια κάστανων παρέχουν 480 mg του χολικού οξέος, μείωσε την LDL χοληστερόλη και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη στο πλάσμα του αίματος κατά 24%.

Ακόμα, νέες έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να διαδραματίσουν ευεργετικό ρόλο στη γαστρεντερική υγεία. Σε αυτό το σημείο, μια συστηματική ανασκόπηση 64 μελετών διαπίστωσε ότι οι διαιτητικές ίνες αυξάνουν την παρουσία των λεγόμενων στελεχών “καλών βακτηρίων” στο έντερο.

Από διατροφική πλευράς, τα κάστανα είναι πολύ διαφορετικά από τους τυπικούς ξηρούς καρπούς και προσφέρουν κυρίως υδατάνθρακες και όχι λίπος.

Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των μεταγευματικών αιχμών γλυκόζης στο αίμα.Για παράδειγμα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ολόκληρα φρούτα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα αύξησης σακχάρου στο αίμα από τα ζαχαρούχα ροφήματα.

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη. Το υψηλό περιεχόμενό τους σε υδατάνθρακες, βοηθά στην υποκατάσταση άλευρων με πουρέ κάστανου, που βρίσκει εφαρμογές σε αρκετές συνταγές ζαχαροπλαστικής.Τα κάστανα συνδυάζονται ιδανικά με το κρέας, αλλά και τα ψητά λαχανικά. Μπορούν να γίνουν σούπα, να δώσουν ιδιαίτερη γεύση στο ψωμί ή στο κέικ σας.

Ως επιλογή σνακ, τα ζεστά καβουρδισμένα κάστανα σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, μπορούμε να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας όσο το καλεί η εποχή.

 

  1. Conedera, P. Krebs, W. Tinner, M. Pradella & D. Torriani. The cultivation of Castanea sativa (Mill.) in Europe, from its origin to its diffusion on a continental scale. Original Article. Published: 28 July 2004

Maria L Stewart, J Paul Zimmer. Postprandial glucose and insulin response to a high-fiber muffin top containing resistant starch type 4 in healthy adults: a double-blind, randomized, controlled trial. Nutrition.2018 Sep;53:59-63. doi: 10.1016/j.nut.2018.01.002.

Claudia Ceci, Pedro M. Lacal, Lucio Tentori, Maria Gabriella De Martino, Roberto Miano, and Grazia Graziani. Experimental Evidence of the Antitumor, Antimetastatic and Antiangiogenic Activity of Ellagic Acid. Published online 2018 Nov 14.

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!