Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τα «κατά» της γρήγορης δίαιτας

Το θέμα της απώλειας βάρους απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και κυρίως του γυναικείου. Πολλές φορές βλέπουμε ένα άτομο να πανικοβάλλεται με το βάρος του και να ψάχνει απεγνωσμένα μια γρήγορη λύση για να χάσει κιλά, είτε επειδή έχει μια σημαντική εκδήλωση προσεχώς, είτε γιατί κουράζεται και βαριέται να ακολουθήσει μια μεγαλύτερης

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

διάρκειας δίαιτα.

Έτσι λοιπόν πολλοί είναι αυτοί που συχνά καταφεύγουν στις λεγόμενες δίαιτες εξπρές, που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα του τύπου «χάστε 10 κιλά σε 7 μέρες».

Συνήθως μια δίαιτα express χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης. Μια υπερπρωτεϊνική δίαιτα είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και διαταραχών όπως η αυξημένη χοληστερόλη, το ουρικό οξύ, η ηπατική δυσλειτουργία, οι διαταραχές του εντέρου κ.ά. Από άτομα που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες έχουν αναφερθεί έντονα το αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδες και κόπωση.Ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτόν τον ρυθμό ο οργανισμός είναι σε θέση να «κάψει» λίπος χωρίς να χάσει μυϊκή μάζα και υγρά.

Όμως, οι στερητικές δίαιτες δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γιατί λείπουν πολύ συχνά μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτουμε σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία μας.Ακόμα, οι δίαιτες express προκαλούν απώλεια μυϊκού ιστού και κατ’ επέκταση μείωση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να χάσουμε λίπος.

Άλλες συνέπειες της ανεπαρκούς διατροφής που οδηγούν οι “γρήγορες” δίαιτες είναι:

  1. γενική αδυναμία, κόπωσηκαι αδυναμίας συγκέντρωσης
  2. μειωμένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη
  3. μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ο αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων
  4. ζαλάδα, πονοκέφαλος, ναυτία
  5. δυσκοιλιότητα, δυσμηνόρροιας στις γυναίκες
  6. Ξηροδερμία, Τριχόπτωση

Βασικό μειονέκτημα όλων αυτών των προγραμμάτων διατροφής είναι, ότι με τον αποκλεισμό σημαντικών ομάδων τροφίμων δεν προσλαμβάνονται θρεπτικά συστατικά και ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας ενός οργανισμού.Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα φυσικό μηχανισμό που τον βοηθάει να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και να βρίσκεται σε αρμονική σχέση με αυτό. Εάν εμείς αφήσουμε τον οργανισμό μας αρκετό καιρό χωρίς τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, τότε αυτός σε περίπτωση που βρεθεί σε επαφή με αυτά, θα προσπαθήσει να τα αποθηκεύσει όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο ποσοστό λίπους, διότι φοβάται πιθανή έλλειψη τους στο μέλλον. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η απότομη απώλεια βάρους προκαλεί στον οργανισμό αυτό το «σοκ», και, όταν ξεκινήσουμε να τρώμε κανονικά μετά από κάποια ανορθόδοξη δίαιτα απότομης απώλειας βάρους θα ανακτήσουμε εξίσου γρήγορα το αρχικό μας βάρος και πιθανώς και παραπάνω από αυτό.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν «μαγικές» μέθοδοι αδυνατίσματος, που να προσφέρουν άμεση απώλεια βάρους χωρίς κόπο και χωρίς επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τάσσεται κατά όλων αυτών των μεθόδων και υποστηρίζει την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών μέσω ενός ισορροπημένου διαιτολογίου βασισμένου στην Μεσογειακή διατροφή, που δεν επιβαρύνει την υγεία μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!