Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τα οφέλη της άσκησης ακόμα και στην καραντίνα

Η καραντίνα μπορεί να περιόρισε την πρόσβαση σε γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να γυμνάζονται, σύμφωνα με νέα μελέτη και έρευνες. Η συνέχιση της τακτικής,

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

καθημερινής άσκησης σε μια εποχή όπου ένα μεγάλο μέρος του κόσμου βιώνει την απομόνωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικούς βάρους και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή βλάπτει τη σωματική και ψυχική υγεία, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Οφείλουμε λοιπόν στον εαυτό μας να ενασχοληθούμε με την σωματική άσκηση διαλέγοντας τον τύπο της άσκησης όπου μας ταιριάζει σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει το σώμα μας. Οι ειδικοί είναι δίπλα μας για να μας συμβουλέψουν και να μας βοηθήσουν παρέχοντας μας προσωπικά προγράμματα εκγύμνασής. Βέβαια η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο και είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, καθώς σας ενισχύει με ενέργεια και βοηθάει στην αύξηση της αθλητικής σας απόδοσης.

Για να επιτύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και συνάμα μια καλή φυσική κατάσταση πρέπει τα καθημερινά γεύματα μας να απαρτίζονται από μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών στη σωστή ποσότητα και ποιότητα αλλά και μέτρια έντασης άσκηση τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Ο συνδυασμός και των δύο παραγόντων ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνει την μακροζωία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής!

Μερικές πρακτικές συμβουλές διατροφής που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τώρα που λίγο ή πολύ ασκείτε στο σπίτι ή έξω στην φύση είναι οι εξής.

1) Το πρωινό γεύμα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε στην ημερήσια διατροφή. Ένα πλούσιο πρωινό εξασφαλίζει την άνοδο της γλυκόζης και του μυϊκού και υπατικού γλυκογόνου στις φυσιολογικές τιμές και αυξάνει την ενέργεια και, κατά συνέπεια, την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Χαρακτηριστική είναι η φράση “Breakfastis for the champions”!

2) Στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πλάνο προσθέστε 1-2 φορές ψάρι (προτιμήστε σολομό, σαρδέλες, τόνο, κολιό ή πέστροφα). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το όφελος από τη διατροφή με ψάρια έγκειται κυρίως στην πρόσληψη βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

3) Στο  εβδομαδιαίο  διατροφικό  σας  πλάνο  καταναλώστε, 1-2  φορέςζυμαρικά ολικής αλέσεωςή ρύζι καστανό. Τα ζυμαρικά αποτελούν την πιο σημαντική ενεργειακή πηγή και πρέπει να καταναλώνονται ιδιαίτερα σε περιόδους   έντονης   άσκησης   και   εντατικής   προπόνησης.   Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην πλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου και στη βελτίωση της απόδοσής σας. Δοκιμάστε, επίσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που είναι χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και επιπλέον βιταμίνη Β, ενισχύοντας τις ενεργειακές σας ανάγκες.

4) Καταναλώστε  καθημερινά  αρκετή  ποσότητα  νερού,  μιας  και  είναι απαραίτητο   για   την   εξασφάλιση   της   υδατικής   ισορροπίας   του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι τα 2/3 του σώματός μας αποτελούνται από  νερό  και  ότι  οι  ποσότητες  υγρών  που  χάνονται  μέσω  της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μεγάλες. Η πρόσληψη νερού   συντελεί   στη   διατήρηση   της   φυσιολογικής   εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και βοηθά  στην  πέψη της τροφής και στην καλή λειτουργία όλων των οργάνων. Πρέπει, επομένως, να είστε προσεκτικοί και να καταναλώνετε άφθονα υγρά μετά την άσκηση γιατί η αφυδάτωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία σας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!