Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τροφές για ενυδάτωση

Ορισμένοι παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, διαφοροποιούν τις ανάγκες μας σε νερό, ωστόσο, η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι περίπου 2 λίτρα. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όμως,  όπου ο οργανισμός μας χάνει πολλά υγρά μέσω του ιδρώτα, οι ανάγκες σε ενυδάτωση είναι αυξημένες , προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.

Η αφυδάτωση επιβαρύνει την ανθρώπινη απόδοση. Μπορεί να προκαλέσει κόπωση, να επηρεάσει τη διάθεσή μας, να μειώσει την αντοχή μας, ακόμη και να παίξει ρόλο στην ικανότητα συγκέντρωσης.

Το νερό  εκτός των άλλων, βοηθάει και στο αδυνάτισμα. Αυτό γιατί έχει την ιδιότητα του κορεσμού. Άλλωστε, είναι εντυπωσιακά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. 

Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα ροφήματα, το νερό δεν περιέχει θερμίδες. Ακόμη και τα υγιεινά ροφήματα, όπως ο φυσικός χυμός, τα smoothies, ακόμα και το τσάι με φυσικά γλυκαντικά, προσθέτουν θερμίδες στον οργανισμό.

Ωστόσο, μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη νερού εντάσσοντας ορισμένες τροφές στην καθημερινή διατροφή μας:

Αγγούρι

Το αγγούρι είναι διάσημο για τις ενυδατικές του ιδιότητες και όχι άδικα αφού αποτελείται κατά 96.7% από νερό, περιεκτικότητα που το καθιερώνει ως το νούμερο 1 λαχανικό όσον αφορά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Μαρούλι

Μια σαλάτα με μαρούλι είναι η ιδανική επιλογή για τις ζεστές, καλοκαιρινές ημέρες, αφού το μαρούλι έχει 95% περιεκτικότητα σε νερό, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.

Ραπανάκι

Το ραπανάκι έχει 95.3% περιεκτικότητα σε νερό και παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο.

Καρπούζι

Δροσιστικό και γλυκό, το καρπούζι είναι το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, ενώ με 91.5% περιεκτικότητα σε νερό, συνδυάζει την απόλαυση με την ενυδάτωση. Παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Άλλοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν:

Μπορεί να πίνετε νερό αμέσως μόλις νιώσετε ότι έχετε διψάσει, όμως αυτό δεν είναι αρκετό, αφού όταν έχετε φτάσει στο σημείο να νιώθετε δίψα, σημαίνει ότι ο οργανισμός σας έχει ήδη αφυδατωθεί ελαφρώς, περίπου κατά 2%. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι ή παγούρι με νερό και να πίνετε συνεχώς από αυτό. 

Αν ξεχνάτε να πιείτε νερό κατά τη διάρκεια της μέρας , τότε θα μπορούσατε να κατεβάσετε μια έξυπνη εφαρμογή, η οποία σας υπενθυμίζει να ενυδατώνεστε.

Επίσης, για να κάνετε την κατανάλωση νερού πιο ενδιαφέρουσα και απολαυστική, προσθέστε σε αυτό τα αγαπημένα σας φρούτα, λαχανικά και βότανα. Όσο περισσότερη ώρα τα αφήσετε βυθισμένα στο νερό, τόσο εντονότερη γεύση θα του χαρίσουν. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι αμέτρητοι, απλά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει.

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet

Στ. Δεσύλλα 12- Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 20ης-6-2023 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!