Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

«Τροφές με αντιηλιακή προστασία»

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται.
Ο ήλιος είναι ζωογόνος και έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Όμως, η υπερβολική έκθεσή μας σ’αυτόν, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα μας, καθώς αυξάνεται το οξειδωτικό στρες, δηλαδή η αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών.
Γι’αυτόν τον λόγο, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, η προστασία του δέρματος είναι επιτακτικής σημασίας.
Εκτός από τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα, αντιηλιακή προστασία μπορούν να μας προσφέρουν και τρόφιμα που αφθονούν την περίοδο του καλοκαιριού.
Πρόκειται για τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που εκτός των άλλων προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη φθορά και την πρόωρη γήρανση και θεωρούνται σημαντικοί μας σύμμαχοι κατά του καρκίνου.

• Ποιά αντιοξειδωτικά έχουν φωτοπροστατευτική δράση;

Μελέτες συνδέουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτείνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο)και τις βιταμίνες Ε & C με προστατευτική δράση έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας.
Τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα, που προκαλείται από την έντονη έκθεση στη UVA και UVB ακτινοβολία.
Είναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών, συνήθως με κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι και τα δύο καροτενοειδή, συστατικά τα οποία δίνουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά το κίτρινο χρώμα. Και οι δύο χρωστικές ουσίες συντελούν στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη την προστατεύουν από τις βλάβες των φωτεινών ακτίνων.
Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α, Ε και C, καθώς και η παράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγές καροτενοειδών:
Τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι μπορούν να μας εφοδιάσουν με β-καροτένιο.
Η ντομάτα, το καρπούζι και το κόκκινο γκρέιπφρουτ με λυκοπένιο.
Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη.
Το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια και το λάχανο με λουτεΐνη.

Πολυφαινόλες:
Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια και άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα σε υγιείς ενήλικες.
Τα σταφύλια μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν και στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
Άλλες πηγές πολυφαινολων που πρέπει να καταναλώνουμε:
• Το ελαιόλαδο
• Διάφορα φρούτα όπως, τα μούρα, το ρόδι, τα κεράσια, οι φράουλες κ.α.

Λιπαρά οξέα:

Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία κατέχουν επίσης τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζουν τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.
Φροντίζουμε λοιπόν να καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια , ελαιόλαδο , λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς.

Σωστή ενυδάτωση:
Το αποτέλεσμα της έντονης εφίδρωσης είναι η απώλεια υγρών αλλά και ηλεκτρολυτών με πιθανή τη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος. Η αυξημένη κατανάλωση νερού, φρούτων και λαχανικών, είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται.

Πράσινο Τσάι:
Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο τσάι. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, οι περισσότερο μελετημένες και συνδεδεμένες με την προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι κατεχίνες και κυρίως η EGCG (epigallocatechin-3-gallate).

Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε πως αν ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη Μεσογειακή διατροφή με ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά εποχής, παράλληλα με σωστή ενυδάτωση, θα καταφέρουμε να εφοδιάσουμε το σώμα μας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά και θα το προστατεύσουμε σημαντικά από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσής μας στον ήλιο.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!