Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τροφές για φυσικό «botox» 

Τα γονίδιά μας καθορίζουν τον τρόπο που ο οργανισμός μας αλλάζει κατά τη γήρανση, ωστόσο το οργανικό στρες, η διατροφική μας συμπεριφορά , ο τρόπος ζωής και η φυσική μας δραστηριότητα καθορίζουν την εξελικτική πορεία μας. 

Yπάρχουν τροφές που μπορούν να προσφέρουν ασπίδα προστασίας έναντι της φθοράς που μας προκαλεί ο χρόνος. Αυτές, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να εξουδετερώσουν τις

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ- Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12
Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

ελεύθερες ρίζες, που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην γήρανση!

Σε γενικές γραμμές, μια διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά.

Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν άλλωστε ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας συμβάλλουν στη πρόληψη του οξειδωτικού στρες και δρουν ενάντια στη φθορά των κυττάρων. 

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, αποτρέπει τις πανάδες, τις ρυτίδες, τη χαλάρωση και τη βλάβη από τις UV, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Το δέρμα χρειάζεται τροφές που βοηθούν στη δημιουργία κολλαγόνου, διατηρούν τον ελαστικό ιστό και αποκαθιστούν τη σφριγηλότητά του.

Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που παράγει το σώμα μας. Το χρειαζόμαστε για λαμπερό δέρμα, δυνατά μαλλιά, υγιή οστά και αρθρώσεις.

Ποιες είναι οι ουσίες και οι τροφές που πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή προκειμένου να βοηθήσουν τον οργανισμό στην παραγωγή κολλαγόνου;

Η  παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα.

Επίσης, το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές. Για καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αυτό.

– Βιταμίνη C:

Βιταμίνη με έντονη αντιοξειδωτική δράση. 

Συντελεί στη σύνθεση του κολλαγόνου, της καρνιτίνης και ορισμένων νευροδιαβιβαστών. 

Καλές πηγές της βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πράσινες πιπεριές, το λάχανο, οι φράουλες και η ντομάτα.              

– Καροτενοειδή:

Τα καροτενοειδή είναι λιποδιαλυτά και είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση. Το β-καροτένιο διαθέτει προ-οξειδωτικούς και αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς ενάντια στην φωτοκαρκινογένεση, σημαντικότατη βλάβη του δέρματος που επιφέρει πρόωρη γήρανση. Καλές πηγές καροτενοειδών είναι τα πορτοκαλί και κόκκινα λαχανικά και φρούτα και τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

– Βιταμίνη Ε

Βασική της λειτουργία είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου

Φυτικά έλαια , ξηροί καρποί, ηλιόσποροι, σπανάκι και  μπρόκολο

– Ω λιπαρά οξέα

Θρέφουν και αναπληρώνουν το προστατευτικό στρώμα του δέρματος. Τα βρίσκουμε κυρίως στο ελαιόλαδο, στο λιναρόσπορο, στα λιπαρά ψάρια, στα καρύδια και στα αμύγδαλα.

– Μαγνήσιο:

 Απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου. Βρίσκεται στο σπανάκι, το αμύγδαλο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια και το αβοκάντο.

– Χαλκός: 

Διεγείρει το κολλαγόνο. Βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα θαλασσινά και τα κεράσια.

– Σελήνιο 

προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και προωθεί την παραγωγή της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι ένα σούπερ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει την φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος.

Κυρίως στους ξηρούς καρπούς

– Ψευδάργυρος 

μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Βρίσκεται στο άπαχο κόκκινο κρέας , στη γαλοπούλα, στα θαλασσινά, στα φασόλια, στις φακές και στο αβγό.

– Κατεχίνες 

είναι θρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Τις βρίσκουμε στο πράσινο τσάι

Ακολουθεί η λίστα με 10 τρόφιμα που βοηθούν στο να αποκτήσετε λαμπερό δέρμα:

– Λιπαρά ψάρια

– Καρύδια

– Ντομάτες

– Αβοκάντο

– Φρούτα (Μούρα, μύρτιλα, ρόδι, εσπεριδοειδή)

– Ελαιόλαδο

– Μπρόκολο

– Κάρδαμο

– Κόκκινη πιπεριά

– Σπανάκι

 

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 26ης-7-2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!