Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

  Χαιρετισμός Σπ. Ζουμπουλίδη σε ημερίδα της ΕΣΑμεΑ για τον «Προσβάσιμο Τουρισμό»

  Χαιρετισμός Σπ. Ζουμπουλίδη σε ημερίδα της ΕΣΑμεΑ για τον «Προσβάσιμο Τουρισμό»:

   Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης της ΕΣΑμεΑ είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκπροσώπων της Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών του τουρισμού για τον προσβάσιμο τουρισμό, ο οποίος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του τουρισμού, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

  Από το 1960 όταν το πρώτο κύμα  τουριστών ήρθε στην Ελλάδα μέσω της πρώτης πύλης εισόδου τουριστών, την Κέρκυρα, στην οποία κύρια οικονομική δραστηριότητα ήταν η βιομηχανία (5 εργοστάσια) και ο πρωτογενής τομέας απασχόλησης. Δραστηριότητες που πολύ σύντομα αντικαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου σχεδόν, από την ραγδαία και άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού, την  βαριά βιομηχανία της Χώρας,  όπως χαρακτηριστικά  αναφέρεται.

     Τα λάθη όλων των υπεύθυνων του τουρισμού  (Πολιτείας, επιχειρηματιών) συνετέλεσαν να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα  στη διαχείριση του τουρισμού, όπως μείωση τουριστών προ πανδημίας, αύξηση της ανεργίας, μείωση της τουριστικής περιόδου, μείωση ποιοτικών τουριστών κλπ. 

    Ένα από τα μεγάλα λάθη που συντελείται σήμερα,  είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος  του προσβάσιμου  τουρισμού, που θα έλυνε τα σημαντικά σημερινά προβλήματα που προανέφερα.

  Ο προσβάσιμος τουρισμός κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο . Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που προέρχεται από την αναγκαιότητα παροχής τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία, άτομα τρίτης ηλικίας και γενικά εμποδιζομένων ατόμων.

Μόνο τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη υπολογίζονται πάνω από 50 εκατομμύρια και σύμφωνα με την έκθεση για την τουριστική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020, η ζήτηση για προσβάσιμο τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 862  εκατομμύρια ταξίδια ετησίως.

   Μία τεράστια τουριστική αγορά που δυστυχώς για την  Ελλάδα και την Κέρκυρα όπου ζω, έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίους τουριστικούς προορισμούς μένει ανεκμετάλλευτη.

    Μόνο σποραδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε  τουρίστες με αναπηρία και κινητικά προβλήματα από τον τουρισμό των οριζοντίως και καθέτως προσβάσιμων κρουαζιερόπλοιων, που όταν εξέρχονται αυτών συναντούν πολλαπλές δυσκολίες, με τραγελαφικές εικόνες.

 Τα προβλήματα πολλά και γνωστά με κυριότερο την έλλειψη προσβασιμότητας στις πόλεις, στις παραλίες, στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά και αστικά λεωφορεία, στα καταστήματα, , στις δημόσιες και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος  τουαλέτες,   η έλλειψη πληροφόρησης των τουριστικών περιοχών και των προσφερόμενων υπηρεσιών  τους και η έλλειψη γνώσης και   ενδιαφέροντος από τους επιχειρηματίες του τουρισμού για τον προσβάσιμο  τουρισμό.

  Η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και οι ενασχολούντες  με τον τουρισμό οφείλουν  να δημιουργήσουν  απολύτως προσβάσιμες τις   υποδομές  και υπηρεσίες του τουρισμού, σεβόμενοι τις επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος και ιδιαίτερα την Σύμβαση του ΟΗΕ που έγινε Νόμος του Κράτους (Ν 4074/2012) , η οποία αναφέρει ρητά «ότι η πρόσβαση στον τουρισμό είναι δικαίωμα που εξασφαλίζεται από την συντεταγμένη πολιτεία». 

  Στη Χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μικρά βήματα βελτίωσης της προσβασιμότητας κυρίως από την Αυτοδιοίκηση, μετά από ανάδειξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ως από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στην ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής είναι η προσβασιμότητα , με πλήθος παρεμβάσεων και διεκδικήσεων στα αρμόδια υπουργεία, στα ΜΜΕ, σε ενημερωτικές ημερίδες, ενώ είναι γνωστές οι διεθνείς παρεμβάσεις για την αναπηρία του Πρόεδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και ως Προέδρου του European Disability Forum (EDF) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ δηλαδή, και μέλους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ.

   Η τοποθέτηση ραμπών με μεγάλες κλίσεις ή με μικρά σκαλοπάτια δεν νοούνται ως αυτόνομη προσβασιμότητα, όπως η τοποθέτηση τα τελευταία χρόνια θαλάσσιων ποδηλάτων και sea tracks από την αυτοδιοίκηση βοηθούν ναι μεν σημαντικά στην διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία  στην προσπελασιμότητα στην θάλασσα, αλλά δεν καθιστούν προσβάσιμη την παραλία, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές των προσβάσιμων αποδυτηρίων, τουαλετών,  καθισμάτων, της σκίασης και φυσικά του χώρου αναπηρικής στάθμευσης.

   Ευελπιστώ η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την συνεργασία της ΕΣΑμεΑ και της Ελληνικής Κυβέρνησης να βελτιώσει την αστική  προσβασιμότητα, την προσβασιμότητα  στις υποδομές , στις υπηρεσίες του τουρισμού, καθώς επίσης και είναι  απαραίτητη η ενημέρωση των επιχειρηματιών του τουρισμού για να  ευαισθητοποιηθούν στην δραστηριοποίηση του προσβάσιμου και κυρίως Ευρωπαϊκού τουρισμού, ώστε να αντιληφθούν και το οικονομικό όφελος που χάνουν,  το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με το στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προέδρου της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Δημητρίου Νικόλσκυ  σε    60 δις ευρώ.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!