Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση γόνατος – Τι να περιμένετε

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να εμφανίσετε αρθρίτιδα στα γόνατά σας, μια παθηση που καταστρεφει τις δομες του γονατος και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. αυτο μπορει να οφειλεται στην εντονη δραστηριοτητα η λογω ηλικιας να έχετε τραυματισμένους συνδέσμους ή χόνδρους που μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που χρειάζεστε, οι χρόνοι ανάρρωσης είναι πολύ πιο γρήγοροι και εχετε την δυνατοτητα να επανελθετε στις καθημερινες σας δραστηριοτητες πολυ πιο γρηγορα, σε σχεση με τα παλαιοτερα χρονια. Εάν πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Αρχικά, ας μαθουμε για τους 3 κύριους τύπους χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο.

 

  • Αρθροσκόπηση γονατος https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82 – γίνεται κυρίως για τη διάγνωση προβλημάτων στο γόνατο ή για την επιδιόρθωση των συνδέσμων ή την αφαίρεση σπασμένων χόνδρων ή οστών. Μικρες τομές γίνονται γύρω από το γόνατο, για να δημιουργηθούν «πύλες» όπου μπορεί να εισαχθεί ένα όργανο που ονομάζεται αρθροσκόπιο για να εξετασει ο ορθοπεδικος https://www.grigoriosavramidis.gr/ το εσωτερικό του γόνατος. Αυτή είναι μια διαδικασία απλη, επομένως θα μπορειτε να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε αμεσα, ωστόσο, ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης είναι συνήθως 6 έως 8 εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστείτε μπαστούνι ή πατερίτσες για να παρεχετε υποστηριξη στο περπάτημα. Η περιορισμένη δραστηριότητα και η πιστη τιρηση των οδηγιων του γιατου σας είναι απαραίτητα κατά την περίοδο αποκατάστασης μετά την επέμβαση.

 

  • Αρθροπλαστική – γίνεται για την αναδόμηση του γόνατος λογω εσωτερικής βλάβης στις δομές του γόνατος, συνήθως του χόνδρου. Μεταλλικά ή πλαστικά εξαρτήματα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου. Αυτή είναι μια ενδονοσοκομειακή διαδικασία, συνεπως ο χρονος αποκαταστασης ποικιλλει χωρις ωστ´όσο να ξεπερναει την μια εβδομαδα. Θα κάνετε φυσικοθεραπεία κάθε μέρα για να σταθείτε και να τοποθετήσετε ομαλα βάρος στο γόνατο. Απαιτούνται περίπου 3 εβδομάδες για να τοποθετηθεί πλήρως το βάρος στην τεχνητή άρθρωση. Αυτή η διαδικασία συνήθως απαιτεί από τον ασθενή να ακολουθησει εναπλανο φυσικοθερεαπειας για να εκπαιδεύσει εκ νέου την κίνηση του γόνατος με τη νέα δομη του.

 

  • Αντικατάσταση γόνατος – αυτός είναι ο πιο εκτεταμένος και χρονοβόρας τύπος χειρουργικής επέμβασης γόνατος όσον αφορά την αποκατάσταση και τον περιορισμό της δραστηριότητας. Συνήθως, ολόκληρο το γόνατο, ή ένα μεγάλο μέρος του, αντικαθίσταται από τεχνητά εξαρτήματα. Μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να ανακτηθεί η πλήρης κίνηση του γόνατος/ποδιού. Σε αυτό το διάστημα γίνεται και συνεχής φυσικοθεραπεία. Θα χρειαστείτε βοήθεια από την οικογένεια ή τους φίλους σας για να κάνετε ορισμένα πράγματα, καθώς το επίπεδο δραστηριότητάς σας θα μειωθεί σημαντικά για λίγο.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!