Quantcast
SLIDERΚΕΝΤΡΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

AΘΗΝΑ. Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε σήμερα στις δυόμιση το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε και την πλήρη άρση των capital controls.

Οι Κεφαλαιακοί έλεγχοι (γνωστοί και ως capital controls) καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, όταν ολοκληρώθηκε η παράταση του προγράμματος διάσωσης χωρίς η τότε κυβέρνηση, να έχει έρθει σε συμφωνία για περαιτέρω επέκταση με τους πιστωτές της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της έσχατης προσφυγής δανεισμού (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναγκάστηκε να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες για σχεδόν 20 ημέρες και να εφαρμοστούν έλεγχοι στα τραπεζικά εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε ξένες τράπεζες, και όρια για αναλήψεις μετρητών (μόνο 60€ ανά ημέρα), για να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο Bank-Run και μια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Από 01/10/2018 είχαν καταργηθεί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου στο εσωτερικό και γίνονταν ελεύθερα αναλήψεις χωρίς περιορισμό ποσού.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά πια παρά λίγες περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας είχαν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

Πηγή:news247.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!