Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ

Γκίκας: Πολλαπλά οφέλη από την έλευση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα (vid)

Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας έκανε αρχικά αναφορά στην Ημέρα της Γυναίκας λέγοντας πως πρέπει να τιμούμε τη γυναίκα ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο, εργαζόμενη και ως πρωτοστατούσα σε κοινωνικές δράσεις και πως οι πολιτικοί οφείλουν να προωθούν την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Συνέχισε λέγοντας, πως το παρόν νομοσχέδιο είναι κρίσιμο, κυρίως όσον αφορά στη δημόσια εκπαίδευση, αφού τα περισσότερα άρθρα του αφορούν στην καίρια και ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου.

Η επιχειρούμενη αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, το οποίο όπως είπε ο κ. Γκίκας, έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της γεωπολιτικής του θέσης, θα μετατρέψει  το Πανεπιστήμιο σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο, προσελκύοντας πολλούς φοιτητές και θα αποτελεί πλέον το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. 

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το οποίο μετά από 30 χρόνια ζωής και πάνω από 40.000 φοιτητές, αναβαθμίζεται και συγχρόνως εκσυγχρονίζεται.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής μίλησε για την εγκατάσταση και λειτουργία των μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μόλις το 0,7% των φοιτητών είναι αλλοδαποί, ενώ 22.000 Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου εργάζονται σε ξένα Πανεπιστήμια, δηλαδή 6 στους 10. Αντιθέτως, είπε ο κ. Γκίκας, στην Ευρώπη οι καθηγητές Πανεπιστημίου που εργάζονται εκτός της χώρας τους είναι μόλις 1 στους 10.

Σχετικά με τον κίνδυνο υποβάθμισης των δημοσίων Πανεπιστημίων από τα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, ο Βουλευτής είπε ότι στη χώρα μας λειτουργούν ήδη τα Κολέγια, τα οποία δεν φαίνεται να υπονομεύουν τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Αναφορικά με το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, το οποίο ήγειρε η αντιπολίτευση, ο κ. Γκίκας είπε πως έχουν ήδη τοποθετηθεί έγκριτοι Συνταγματολόγοι, οι οποίοι μάλιστα δεν πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, όπως οι κ.κ. Καμίνης, Βενιζέλος, Μανιτάκης, Λοβέρδος κ.α. και οι οποίοι συγκλίνουν στο γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Ο Βουλευτής είπε πως το άρθρο 16 του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς οι εποχές εξελίσσονται και η πολιτεία προσαρμόζεται.

Τέλος, ο Βουλευτής εστίασε στα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η έλευση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες με την αύξηση του αριθμού των φοιτητών, όσο και με την επιστροφή στη χώρα άξιων καθηγητών.

Κλείνοντας, ο κ. Γκίκας είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που σκοπό έχει να βελτιώσει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας και να βοηθήσει τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν το όνειρό τους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο τους αντί να ξενιτευτούν.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!