Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

O διατροφικός πλούτος της θάλασσας

Αν και κανένα μόνο φαγητό δεν μπορεί να κάνει ένα άτομο υγιές, οι καλές διατροφικές συνήθειες με βάση το μέτρο και την ποικιλία μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και ακόμη και στη βελτίωση της υγείας. Λόγω των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα θαλασσινά, οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ συνιστούν τηναύξησητης κατανάλωσης θαλασσινών σε δύο φορές την εβδομάδα.

Τα θαλασσινά θεωρούνται τρόφιμα χαμηλών θερμίδων σε σύγκριση με άλλα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα όπως το κρέας. Τα περισσότερα άπαχα ή χαμηλότερα λιπαρά είδη ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, περιέχουν 100 θερμίδες ανά μαγειρεμένη μερίδα περίπου 100gr. Με τα θαλασσινά, μπορείτε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνες. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα θαλασσινά είναι μια καλή επιλογή για δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να χάσετε ή να διατηρήσετε ένα ιδανικό βάρος.

Τα θαλασσινά περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη υγεία της μυϊκής μάζας. Η πρωτεΐνη στα θαλασσινά είναι επίσης πιο εύπεπτη επειδή έχει λιγότερο συνδετικό ιστό από τα κόκκινα κρέατα και τα πουλερικά. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο μυς των ψαριών είναι τόσο εύθραυστος και γι΄αυτό διαλύεται όταν μαγειρεύεται και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς περαιτέρω κοπή ή τεμάχισμα. Για ορισμένες ομάδες ανθρώπων όπως οι ηλικιωμένοι που μπορεί να δυσκολεύονται να μασήσουν ορισμένες τροφές, τα θαλασσινά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να τους βοηθήσουν να καλήψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε πρωτεΐνες.

Τα θαλασσινά θεωρούνται χαμηλά τόσο στα συνολικά λιπαρά όσο και στα κορεσμένα λιπαρά. Οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις δείχνουν ότι μειώνουμε τη συνολική πρόσληψη λίπους σε λιγότερο από το 30 % των θερμίδων που τρώμε και ότι περιορίζουμε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Τα άπαχα ψάρια έχουν σημαντικά λιγότερο λίπος από άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και τα περισσότερα είδη ψαριών και οστρακοειδών περιέχουν λιγότερο από 5 % του συνολικού λίπους. Ακόμη και τα πιο λιπαρά ψάρια έχουν περιεκτικότητα σε λιπαρά παρόμοια με τα άπαχα κρέατα όπως οκιμάς από βόειο κρέας, μερικά επεξεργασμένα προϊόντα πουλερικών.

Μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τα ψάρια ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε λιπαρά ανάλογα με το χρώμα της σάρκας. Τα πιο άπαχα είδη όπως ο μπακαλιάρος για παράδειγμα, έχουν λευκό ή ελαφρύτερο χρώμα και τα πιο λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί έχουν συνήθως πολύ πιο σκούρο χρώμα. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά των ψαριών και των οστρακοειδών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πότε και πού αλιεύονται και άλλους παράγοντες.

Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό του λίπους στα θαλασσινά είναι ακόρεστο και τα θαλασσινά περιέχουν ένα μοναδικό είδος πολυακόρεστου λίπους, που ονομάζεται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να παρέχουν πρόσθετα οφέλη στην υγεία μας.

Τα θαλασσινά θεωρούνται όχι ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμινών. Τα ψάρια έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρόμοια με πολλά άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και η ρέγγα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D και βιταμίνης Α. Οι περισσότεροι τύποι θαλασσινών και ψαριών είναι μιαικανοποιητική πηγή ορυκτών όπως ο φώσφορος, το κάλιο και το σελήνιο. Τα κονσερβοποιημένα ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες που περιέχουν οστά που μαλακώνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Ορισμένα οστρακοειδή, όπως τα μύδια και τα στρείδια, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου, χαλκού, ιωδίου και άλλων ιχνοστοιχείων. Τα περισσότερα ψάρια περιέχουν μέτριες έως μικρές ποσότητες αυτών των στοιχείων.

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 5ης-2-2022 της ΚΣ

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!