Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διατροφή για αντιγήρανση

Ακούγοντας τη λέξη “αντιγήρανση”, το μυαλό των περισσοτέρων πάει στην ομορφιά. Κι όμως: είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Αποτελεί ολόκληρη επιστήμη, που στόχο έχει τη μεγιστοποίηση της διάρκειας αλλά και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής, με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, τα αυτοάνοσα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μαρία Πέζαρου

Η γήρανση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία του οργανισμού, η οποία επηρεάζεται από την ηλικία, το DNA μας, και τον τρόπο ζωής. Η περιβαλλοντική ρύπανση, το στρες και η κακή διατροφική συμπεριφορά, μπορούν να εμφανίσουν σημάδια γήρανσης, πολύ πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Αντίθετα ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής, μπορούν να επιβραδύνουν τις εξελίξεις των επιπλοκών του γήρατος.

Η γήρανση προκαλείται από τις «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες δημιουργούν εκφυλισμό των κυττάρων, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκίνο. Στόχο λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και η αποφυγή τοξινών οι οποίες αυξάνουν τη διαδικασία της οξείδωσης. Μάλιστα, το ενδιαφέρον για τις αντιοξειδωτικές τροφές είναι μεγάλο, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση των τροφών είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων.

Καθώς μεγαλώνουμε, στην προσπάθειά μας να καθυστερήσουμε τα αποκαλυπτικά σημάδια του χρόνου, καταφεύγουμε σε διάφορες εύκολες, αλλά δαπανηρές και αμφιβόλου αποτελέσματος λύσεις, που μας προσφέρονται από τη βιομηχανία καλλυντικών.

Δείτε με ποιο τρόπο, κάνοντας τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορούμε να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου:

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν και περιορίζουν τις ανεπιθύμητες δράσεις της οξείδωσης των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για ποικίλα προβλήματα υγείας, αλλά και της γήρανσης της επιδερμίδας.

Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με διαφορετικά και έντονα χρώματα. Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Ιδιαίτερα υψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφίμων βρίσκονται οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, τα καρότα, το μπρόκολο και όλα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης C. Εκτός από ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό η βιταμίνη C παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του πολύτιμου για την επιδερμίδα κολλαγόνου, στην επιδιόρθωση των ιστών μέσω της συμβολής της στην πρωτεϊνοσύνθεση,  καθώς και στη διατήρηση της υγείας των τριχοειδών αγγείων. Άριστες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ), τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες.

Επιπλέον, αφεψήματα βοτάνων όπως το πράσινο τσάι, το τζίτζερ, το μελισσόχορτο, το υπερικό ή βαλσαμόχορτο αλλά και η κανέλλα Κεϋλάνης προσφέρουν εκτός από την υπέροχη γεύση τους και πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών γνωστών ως πολυφαινόλες.

Χρησιμοποιείτε κουρκουμά στη μαγειρική σας. Η  κουρκουμίνη, συνεργατικά με  άλλες ουσίες αυτού του βοτάνου, προσδίδουν βιολογικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες τέτοιες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης.

Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Το νερό είναι ζωτικό και απαραίτητο συστατικό της δομής του δέρματος προσδίδοντάς του ελαστικότητα, λάμψη και ζωντάνια. Εξασφαλίστε  ότι πίνετε τουλάχιστο έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και απολαύστε μια τόσο υγιή όσο και νεανική στην εμφάνιση επιδερμίδα.

Τέλος, προσπαθήστε να διατηρείτε ένα φυσιολογικό για το ύψος σας βάρος και εντάξτε στην καθημερινότητά σας μια μορφή άσκησης που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, χορό κ.ά.Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα διατηρήσετε το σώμα σε φόρμα, αλλά θα βελτιώσετε και τις ψυχοσωματικές παραμέτρους που συμβάλλουν σε μια μοναδική αίσθηση ευφορίας, θετικής διάθεσης και ικανοποίησης.

 

MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 17ης-9-2022 της ΚΣ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!