Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Εκτίναξη της  τιμής του κερκυραϊκού λαδιού

“Φωτιά” έχει πάρει όσο πλησιάζουμε προς τη νέα ελαιοκομική σεζόν, η αγορά του ελαιολάδου  και οι έμποροι προσπαθούν να πάρουν τα τελευταία αποθέματα. 

Η προσπάθειά τους αυτή σχετίζεται με την ανοδική τάση που είναι πλέον πασιφανής σε σχέση με το φρέσκο προϊόν, οπότε παίρνουν τώρα σε τιμές γύρω στα 4 ευρώ ή και παραπάνω, ό,τι έχει απομείνει από πέρσι.

 Σύμφωνα με  ρεπορτάζ του “ΑγροΤύπου”,  υπάρχουν και περιοχές, όπως η Κέρκυρα για παράδειγμα που το ελαιόλαδο πιάνει τιμές κοντά στα 4,50 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα ήταν στην Κρήτη από 3,70-3,40 ευρώ/κιλό και στην Πελοπόννησο μεταξύ 3,95 -3,50 ευρώ/κιλό, ενώ στην Κέρκυρα  στα 4,50 ευρώ/κιλό.

Μειωμένες παραγωγές σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία

 Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες παραγωγής της ΕΕ, όπως όλα δείχνουν θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών τη σεζόν 2022/23. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Copa-Cogeca, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα φτάνει τους 1.500 χιλιάδες τόνους ποσότητα, που αντιπροσωπεύει μείωση άνω του 35% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22 (2,264 χιλιάδες τόνοι). Μια παρόμοια πτωτική τάση καταγράφεται και για τις επιτραπέζιες ελιές (-30%).

Στο μισό η παραγωγή σε Ισπανία

Ιδιαίτερα  στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της ΕΕ, όπου οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη του ελαιοκάρπου. Τα ξηρά εδάφη είναι απίθανο να αποδώσει καρπούς, ενώ η παραγωγή σε αρδευόμενες εκτάσεις μπορεί να σωθεί μόνο αν βρέξει τον επόμενο μήνα, λίγο δηλαδή πριν από τη συγκομιδή. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ισπανική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στο μισό σχεδόν της παραγωγής της προηγούμενης περιόδου εμπορίας (1.488 χιλιάδες τόνοι). Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί προετοιμάζονται για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις το 2022/23, εάν συνεχίσει να μην βρέχει, ενώ αν η τρέχουσα ξηρασία συνεχιστεί, θα επηρεαστεί και η παραγωγή του επόμενου έτους.

Από 30% – 44% μείωση σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία

Στην Ιταλία, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί κατά 30% σε σχέση με πέρυσι (329 χιλιάδες τόνοι). Η πτώση οφείλεται στην εναλλαγή της παραγωγής, που επιδεινώθηκε από την ξηρασία, η οποία βύθισε τους ελαιώνες σε υδατικό στρες και σε φυτοϋγειονομικά ζητήματα. Μετά το ρεκόρ παραγωγής το 2021/22 (206 χιλιάδες τόνοι), οι ελαιοπαραγωγοί στην Πορτογαλία αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή θα μειωθεί κατά 40%, ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας. Οι κύριοι παράγοντες είναι η ξηρασία και η εναλλαγή παραγωγής. Στη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία περιόρισαν τον σχηματισμό καρπών, ενώ η επακόλουθη καλοκαιρινή ξηρασία προκάλεσε πτώση. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται παραγωγή -44%.

Μειώσεις και στις επιτραπέζιες ελιές

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τις επιτραπέζιες ελιές, οι σημερινές εκτιμήσεις δείχνουν παρόμοια τάση με αυτή του ελαιόλαδου. Οι παραγωγοί στην Ισπανία αναμένουν μείωση 35%, ενώ οι Ιταλοί συνάδελφοί τους προβλέπουν μείωση έως και 25%. Η μείωση των αποδόσεων στην Πορτογαλία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25 και 50%, ενώ οι γάλλοι παραγωγοί αναμένουν πτώση 42%.

 

Οι τιμές

Αυξητικές επιδράσεις  στην Ισπανική και την Ελληνική αγορά ελαιολάδου ασκούν οι προβλέψεις για μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα ήταν στην Κρήτη από 3,70-3,40 ευρώ/κιλό και στην Πελοπόννησο μεταξύ 3,95 -3,50 ευρώ/κιλό, ενώ στην Κέρκυρα παραμένουν στα 4,50 ευρώ/κιλό. Στην Ισπανία οι τιμές του έξτρα παρθένου αυξήθηκαν ελαφρά φθάνοντας στα 4,34 ευρώ/κιλό, ενώ οι τιμές του έξτρα στη Ιταλία διατηρούν κάποια σταθερότητα κυμαινόμενες μεταξύ 3,80 ευρώ/κιλό -6,30 ευρώ/κιλό.

 

Στην Κέρκυρα φαίνεται καλή η σοδειά

Η φετινή σοδειά στην Κέρκυρα δείχνει να είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, ωστόσο από την έγκαιρη ελαιοκομιδή εξαρτάται και η ποιότητα της παραγωγής ελαιολάδου κατ΄επέκταση η τιμή του. Υπενθυμίζουμε ότι στην Κέρκυρα επιδότηση παίρνουν περίπου 10.000 μικροί και μεγαλύτεροι ελαιοπαραγωγοί, ενώ παράγονται ετησίως περίπου 5 – 6 χιλ τόνοι ελαιόλαδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός επιδότησης είναι ακόμα 4-5 χιλ ελαιοπαραγωγοί.

 

Από κακόφημο έγινε “ιατρικό τρόφιμο”

Η ελιά στην Κέρκυρα αποτελεί το ζωντανό σύμβολο του νησιού. Για αιώνες αποτέλεσε ένα κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, της οικονομίας και της γαστρονομίας του τόπου . Μέχρι και πριν 50-60 χρόνια, το λάδι αποτελούσε για την κερκυραϊκή ύπαιθρο το μοναδικό βιοποριστικό εισόδημα και συντηρούσε το νησί, πριν την έλευση του τουρισμού. Με το πέρας του χρόνου εγκαταλείφθηκε και η ποιότητα του λαδιού της ήταν αμφισβητήσιμη. Παρότι η κοινωνία είχε αποκτήσει μία εξειδίκευση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου, τις τελευταίες δεκαετίες οι ελαιώνες εγκαταλείφθηκαν, δίνοντας τη θέση τους στην αναζήτηση πόρων από τον τουρισμό. Μάλιστα η Κέρκυρα είχε δημιουργήσει για κάποια χρόνια, τη φήμη ως τη χειρότερη ελαιοπαραγωγό περιοχή τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αυτό τα τελευταία χρόνια  έχει αλλάξει καθώς η φήμη του λαδιού της έχει κατακτήσει τις αγορές της Ευρώπης, της Ανατολής και των ΗΠΑ, ενώ μετά από εργαστηριακές εξετάσεις, Ελλήνων και ξένων ερευνητών καθηγητών φαρμακευτικής, το κερκυραϊκό ελαιόλαδο θεωρείται “ιατρικό τρόφιμο” για πολλές ασθένειες. Υπενθυμίζουμε ότι στο νησί μας  παράγεται λάδι από μία μοναδική ποικιλία τη “λιανολιά”, που δε συναντάται πουθενά αλλού εκτός από νησί της Κέρκυρας.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!