Quantcast
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Επτανησιακές Προσωπικότητες: Διονύσιος Λαυράγκας 

Γράφει ο Βασίλης Κακαβάκης*

Ο Διονύσιος Λαυράγκας γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στις 17 Οκτωβρίου 1860 και ήταν Μουσουργός. Ήταν γιός του Σπύρου Λαυράγκα από το Ληξούρι και της Κασσάνδρας Ρόζη από τα Ραζάτα. Την εγκύκλια παιδεία του έλαβε στην Κεφαλονιά σπουδάζοντας παράλληλα μουσική. Αργότερα, μετέβη στην Ιταλία και την Γαλλία, με σκοπό να εξειδικεύσει τις μουσικές του σπουδές στην μουσική. 

     Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1894, ύστερα από πρόσκληση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών, προκειμένου να αναλάβει την Διεύθυνση της Χορωδίας. Σύντομα, οργάνωσε την χορωδία σε συνεργασία με τον φίλο και συντοπίτη του Λουδοβίκο Σπινέλλη με κανταδόρους από ταβέρνες των Εξαρχείων. Στην χορωδία συμμετείχαν επαγγελματίες σοπράνο και τενόροι δημιουργώντας έτσι τον θίασο “Ελληνικό Μελόδραμα”.  Η πρώτη του παράσταση δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το 1900, με την όπερα «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι, ολόκληρη στην Δημοτική Ελληνική γλώσσα. Ο θίασος περιόδευσε στην Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Αίγυπτο και την Ρουμανία. Ο Λαυράγκας, προετοίμασε τις Φιλαρμονικές που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε το έργο του με τίτλο «Το Πένταθλο» σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη. Συνέθεσε επίσης την μουσική της πρώτης ομιλούσας ταινίας του Ελληνικού κινηματογράφου με τίτλο «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» το 1932. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Μουσικής Σχολής, αφού ήταν από τους πρώτους όπου ενσωμάτωσαν στοιχεία της δημοτικής μουσικής στα έργα του. Υπήρξε πολυγραφότατος κυρίως για μουσικά θέματα στις εφημερίδες «Ελεύθερο Βήμα» και «Έθνος». Συνέθεσε όπερες, συμφωνικά, τραγούδια, χορωδιακά και εκκλησιαστική μουσική. Απεβίωσε στα Ραζάτικα της Κεφαλονιάς κατά την ιταλική κατοχή στις 18 Ιουλίου 1941, γι’ αυτό του αποδίδεται ότι λίγο πριν πεθάνει είπε: «Γεννήθηκα Άγγλος, έζησα Έλλην και πεθαίνω Ιταλός». 

Πηγές: Επτάνησος και Επτανησιακές Προσωπικότητες (Παναγή Αντίπα) σ. 36, Σαν Σήμερα (https://www.sansimera.gr/biographies/278)

 

 

*Είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Κερκυραίων Ιστορία» και αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»

 

 

 

Φωτο λαυραγκασ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!