Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατά της εκδήλωσης της Ένωσης Χορωδιών δηλώνουν με ψήφισμά τους χορωδίες της Νότιας Κέρκυρας

Ψήφισμα εξέδωσαν χορωδίες του Δήμου νότιας Κέρκυρας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της διοίκησης της Ένωσης Χορωδιών να προχωρήσει στην πραγματοποίηση συναυλίας τον Σεπτέμβριο, υπό τον μαέστρο Παναγιώτη Μπαρμπάτη με έργα του Μ. Θεοδωράκη, γιορτάζοντας 200 χρόνια από την ελληνική παλιγγενεσία του 1821, της οποίας τα έξοδα, όπως αναφέρουν οι χορωδίες, ανέρχονται στο εξωφρενικό ποσό των 35.000€. Το ψήφισμα έχει αποσταλεί στους τρεις δήμους της Κέρκυρας, στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Χορωδιών και στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Πρόκειται για τις εξής χορωδίες:

  1. Χορωδία Βουνιατάδων Ευανθία Βλάσση
  2. Χορωδία Χλωμού: Λαβράνος Σπύρος
  3. Χορωδία Μωραϊτίκων Κάπουας Ξενοφών
  4. Χορωδία Στρογγυλής Ι. Γιαννιώτη
  5. Χορωδία Πολ. Ευαγ. Αργυράδων Α. Καββαδίας
  6. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ματθαίου Σ. Αρμενιάκος
  7. Χορωδία Λευκίμμης Γ. Γαστεράτος
  8. Χορωδία Άνω Παυλιάνας Α. Κατσαρός
  9. ΜΚΕ Περιβολίου Τμήμα Χορωδίας Στ. Κουλούρης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

Το ψήφισμα

 

Οι κάτωθι υπογεγραμμένες χορωδίες που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή του Δήμου Νότιας Κέρκυρας συνήλθαμε σήμερα 21 Ιουλίου 2022, ημέρα Πέμπτη στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αργυράδων και αποφασίσαμε τα ακόλουθα:

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας να πραγματοποιήσει συναυλία τον προσέχει Σεπτέμβριο υπό τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, με έργα Μίκη Θεοδωράκη, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την ελληνική παλιγγενεσία του 1821, της οποίας τα έξοδα ανέρχονται, καθώς πληροφορούμαστε, στο εξωφρενικό ποσό των 35.000 €.

Αυτήν την περίοδο, ύστερα από δύο χρόνια κορωνοϊού, πιστεύουμε ότι προτεραιότητα εκ μέρους της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας θα έπρεπε να έχουν οι χορωδίες μας, για να ενισχυθούν οικονομικά από τους δήμους τους και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να σταθούν στα πόδια τους, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν αφού τα οικονομικά τους βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, και, ενόψει του καλοκαιριού, να προσφέρουν σε όλη την Κέρκυρα στιγμές ανάτασης και πολιτισμού με τις διάφορες χορωδιακές συναντήσεις που με επιτυχία εδώ και χρόνια πραγματοποιούν.

Αντί αυτού, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των χορωδιών της Κέρκυρας εξέφρασαν προβληματισμό και τεχνικής φύσεως αδυναμία για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω εκδήλωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης εξακολουθεί να εμμένει στην πραγματοποίηση της συναυλίας ενώ ως δευτεροβάθμιο όργανο θα έπρεπε να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των μελών του, δηλαδή τον Κερκυραϊκών χορωδιών.

Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε, όχι χορωδοί συμμετάσχουν, θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί η συμμετοχή τους από τον μαέστρο της εκδήλωσης κατόπιν σχετικής ακροάσεως. Η εν λόγω διαλογή είναι φανερό ότι θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των χορωδιών μας, καθώς η προσφορά και η συμμετοχή των μελών μας θα έρθει σε δεύτερη μοίρα ενώ όσοι δεν είναι και τόσο καλοί, θα αποβληθούν ως μαύρα πρόβατα.

Εξάλλου, ως προς το ρεπερτόριο της συναυλίας, ως Κερκυραίοι και εν γένει Επτανήσιοι οφείλουμε να προβάλλουμε προηγουμένως την μουσική παραγωγή των μουσουργών προγόνων μας που συνέθεσαν ουκ ολίγα έργα για το ένδοξο 1821, πράγμα που δε βλέπουμε. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε έναν πρόχειρο κατάλογο με Επτανήσιους καλλιτέχνες και έργα:

  1. Διονυσίου Σολωμού: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», μελοποίηση Νικόλαου Μάντζαρου
  2. Του ίδιου απόσπασμα από τον ανώτερο Ύμνο που φέρει τον τίτλο «Στη σκιά…». Το τραγούδησαν στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα (παραδοσιακή ζακυνθινή μελωδία)
  3. Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι πολιορκημένοι», μελοποίηση Τιμόθεου Αρβανητάκη
  4. Ανδρέα Κάλβου «Ωδαί», μελοποίηση Μίκης Θεοδωράκης
  5. Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Γεροδήμος», μελοποίηση Παύλου Καρέρ
  6. Παύλου Καρέρ «Μάρκος Μπότσαρης», «Κυρά Φροσύνη». «Δέσπω, ηρωίδα του Σουλίου», και «Λάμπρος Κατσώνης», όπερες
  7. Αντωνίου Μαρτελάου «Θούριοι»,, «Ύμνος εις την περίφημον Γαλλίαν». Τα τραγουδούσαν στη Ζάκυνθο σύμφωνα με τη μελωδία της «Μασσαλιώτιδος»
  8. Ιωσήφ Λιμπεράλη «Το ξύπνημα του κλέφτη», Μιλάνο 1849 και άλλα 17 έργα και όπερες με υποθέσεις από την Ελληνική Επανάσταση
  9. Γεωργίου Λαγουιδάρα «Μάρκος Μπότσαρης» (λιμπρέτο), μελοποίηση Φρ. Δομενεγίνη
  10. Νικολάου Τζανή – Μεταξά «Μάρκος Μπότσαρης» (λιμπρέτο) και «Ύμνος προς την πατρίδα»
  11. Αν αυτό τα εξαίσια έργα δεν τα προβάλουμε, όσο είναι καιρός, σε μια τέτοια επετειακή εκδήλωση ως Επτανήσιοι, τότε πότε και που θα τα προβάλουμε, πριν τα σκεπάσει παντελώς η Λήθη, που ως γνωστόν, κατά την ελληνική μυθολογία, είναι κόρη της Έριδας και προσωποποίηση της λησμονιάς και της αγνωμοσύνης;
  12. Κατά τα ανωτέρω, εκφράζουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις μας και την αντίθεσή μας για την πραγματοποίηση της εν λόγω συναυλίας.
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!