Quantcast
SLIDERΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ: Πάνω από τον Απρίλιο του 2019 ο φετινός στο αεροδρόμιο – Αύξηση 3,69%

Γράφει ο Γ. Μαυρωνάς*

Με 65.081 αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο ΄΄Ι. Καποδίστριας΄΄ και αύξηση 3,69% έκλεισε ο φετινός Απρίλης, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019!

Υπερκαλύφθηκε, έτσι, ο εθνικός στόχος, σε επίπεδο μηνιαίας κίνησης και, εκ πρώτης όψεως, δημιουργούνται, υπό προϋποθέσεις, βάσιμες ελπίδες για μία σεζόν εξαιρετικά επιτυχημένη σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Βέβαια, ζητούμενο είναι, όπως κάθε χρονιά, το οικονομικό της αποτέλεσμα, στο οποίο προσβλέπουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον Κερκυραϊκό Τουρισμό, ύστερα μάλιστα από δύο χρόνια «ισχνών αγελάδων»… Πέραν τούτων, δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός ότι η σεζόν μόλις ξεκίνησε, ενώ τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα μέχρι την ολοκλήρωσή της, αφού εξακολουθούμε να  βρισκόμαστε στη δίνη δύο απρόσμενων κρίσεων, που απειλούν ευθέως την ομαλή εξέλιξη του τουρισμού. Η πανδημία, παρά την ύφεση των κρουσμάτων της και την αναίρεση όλων των περιοριστικών μέτρων, είναι εδώ με τις νέες μεταλλάξεις της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με την ενεργειακή και οικονομική κρίση, που παράγει, να διατρέχει όλους τους λαούς της Ευρώπης,  επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή τους, την ψυχολογία τους, το διαθέσιμο εισόδημά τους και τους οικογενειακούς τους προγραμματισμούς. Υπό αυτή την έννοια, λογικό είναι να επηρεάζεται και ο τομέας των διακοπών, λόγω της ανατιμήσεως του κόστους μεταφορών, της ακρίβειας και του ύπουλου πληθωρισμού, που ανατρέπουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα σε όλες τις χώρες.

Στον Πίνακα που ακολουθεί δίδονται τα αναλυτικά στοιχεία της κίνησης.

 

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  ‘’ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ’’

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΦΙΞΕΩΝ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΟΥ: ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΦΙΞΕΙΣ Απριλίου 2022: 65.081 επιβάτες

ΑΦΙΞΕΙΣ Απριλίου 2019: 62.764    ΄΄

Μεταβολή Επιβατών: + 2.317

Ποσοστό αύξησης: +3,69%

Μία πρώτη προσέγγιση των δεδομένων της κίνησης μας οδηγεί στις κάτωθι  διαπιστώσεις:

1ον. Η Αγγλική αγορά, ύστερα από τη διετία 2020-2021, επανακάμπτει δυναμικά στην «πρωτοκαθεδρία» του Κερκυραϊκού Τουρισμού, τον οποίο -ας μη το ξεχνάμε- στηρίζει διαχρονικά.

2ον. Η Πολωνία υποχώρησε στην 5η θέση, (από την 3η των προ Covid χρόνων), προφανώς λόγω και των συνεπειών από την, ποικιλοτρόπως, εμπλοκή της στον Ουκρανικό πόλεμο και τις ιδιαίτερες κοινωνικές του επιπτώσεις, πέραν αυτών της ενεργειακής κρίσης από την οποία επηρεάζεται όλη την Ευρώπη.

3ον. Ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες με τη δυναμική που εκπέμπουν, ίσως είναι οι δύο τουριστικές αγορές που, μαζί με την Αγγλική, θα καλύψουν, σε ετήσια βάση, τις απώλειες που καταγράφονται ΄΄η και προδιαγράφονται, από τις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων μικρότερων αγορών, κυρίως χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

4ον. Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί η μείωση των αφίξεων από τη Γερμανία. Κι αυτό γιατί η χώρα μας βρίσκεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς. Το ερώτημα είναι, γιατί η Κέρκυρα έχει μείωση από τη Γερμανία και μάλιστα κατά 14,86%;

5ον. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτη η μεγάλη -ποσοστιαία- μείωση της κίνησης από δύο μεσαίες, αλλά παραδοσιακές αγορές του Κερκυραϊκού Τουρισμού, όπως είναι αυτές της Ολλανδίας και του Βελγίου, με -24,13% και -27,70% αντίστοιχα!

 

Η γεωπολιτική αστάθεια στην Ευρώπη εφιάλτης και για το ευρωπαϊκό τουριστικό γίγνεσθαι!

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαμορφώσει μία ρευστή κατάσταση, που αναιρεί στην πράξη κάθε απόπειρα ασφαλών προβλέψεων για την εξέλιξη των πραγμάτων στη γηραιά ήπειρο. Η αβεβαιότητα, όχι απλά για το μέλλον, αλλά κυριολεκτικά για το αύριο, των Ευρωπαίων πολιτών συνεχώς διευρύνεται. Συντελεί σ αυτό, η καθημερινή διαπίστωση ότι μέχρι τώρα η πρωτοβουλία των κινήσεων για την έξοδο από την κρίση του πολέμου και κατ επέκταση από την ενεργειακή και οικονομική κρίση, δεν βρίσκεται στα χέρια της Ε.Ε., αλλά στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των Αμερικάνων και των Αγγλοσαξόνων γενικά, που πόρρω απέχουν από τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών!

Κατά τούτο, η συνέχιση του πολέμου και οι σπασμωδικές κινήσεις εξόδου από αυτόν προβληματίζουν ήδη όλους τους εμπλεκόμενους με το τουριστικό κύκλωμα. Ανησυχούν δε, ιδιαίτερα, οι χώρες που η συμμετοχή των τουριστικών εσόδων τους στο ΑΕΠ είναι εξόχως υψηλή και επομένως κάθε πιθανή μείωσή τους είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει επώδυνες συνέπειες. Αυτό συμβαίνει, πρωτίστως, με τη δική μας χώρα, που είναι σχεδόν αποβιομηχανοποιημένη και παραγωγικά ανεπαρκής σε όλους τους τομείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τοπικές οικονομίες των νησιωτικών προορισμών της στηρίζονται, σε επίπεδα του 80% και άνω, στην τουριστική εκμετάλλευση! Τυχαία έχει ανακηρυχθεί ο Τουρισμός ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας;

Αν, ο μοι γένοιτο, πάει κάτι στραβά με τον τουρισμό -και είναι πολλοί οι τομείς που μπορεί να μπουν σε σπιράλ οικονομικών και κοινωνικών στρεβλώσεων στις χώρες από τις οποίες αντλούμε την τουριστική πελατεία μας – τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Γι αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια από όλους και κυρίως από τους έχοντες την θεσμική ευθύνη για προώθηση των τουριστικών συμφερόντων της χώρας και κατ επέκταση του δικού μας τουριστικού προορισμού.

Με την ευχή να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αγριότητες σε βάρος αμάχων και αθώων, καλή τουριστική σεζόν σε όλους.

 

*Είναι πρώην πρόεδρος εργαζόμενων ΥΠΑ Κέρκυρας

 

*φωτό αρχείου

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!