Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ο κερκυραίος διεθνούς φήμης τουμπίστας Β. Γιονανίδης με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Ο κερκυραίος διεθνούς φήμης τουμπίστας Βικέντιος Γιονανίδης έρχεται στην Αθήνα για να διευθύνει τους δυναμικούς Metallon σε δικές του μεταγραφές έργων Λυλλύ και Σκαλκώτα σε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 2 Δεκεμβρίου.

Οπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του: “Η μουσική του Νίκου Σκαλκώτα πάντα με συνάρπαζε. Η πρώτη μου επαφή με αυτήν ήταν, όταν σε κάποια από τις θερινές Ακαδημίες στην Κέρκυρα, το Κουιντέτο Melos Brass και μαζί τους ο δάσκαλος μου, Γιωργος Ραρακος έπαιξαν μια επιλογή τεσσάρων από τους 36 Ελληνικούς Χορούς. Μετά από χρόνια, όταν ξεκίνησα να διασκευάζω, σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν απόλυτα για μεγαλύτερο σύνολο χάλκινων. Ο ένας χορός έφερε τον άλλο κι έτσι κατέληξα να έχω διασκευάσει το 1/3 αυτών” .

Ο Βικέντιος Γιονανίδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Ξεκίνησε τα πρώτα μουσικά του βήματα στην Φιλαρμονική Μάντζαρος. Συνέχισε Αρμονία με τον Αν. Καζιάνη και Τούμπα με τον Γ. Ραράκο στο Ωδείο Κέρκυρας. Τον Οκτώβριο του 2007 άρχισε τις ανώτερες σπουδές του στο Hochschule für Musik, Medien und Theater του Αννοβέρου στην περίφημη τάξη Τούμπας του Prof. Jens Björn-Larsen. Στα χρόνια των σπουδών του είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου, αλλά και να εξελιχθεί ως σολίστ και μουσικός ορχήστρας. Αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 2013.

Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε δύο από τους πιο διάσημους διεθνείς διαγωνισμούς για χάλκινα πνευστά. Τον Σεπτέμβριο του 2010 στον διαγωνισμό Aeolus International Competition του Düsseldorf, εκτός του Α’ βραβείου, κέρδισε επίσης το βραβείο κοινού και το βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Σύγχρονης Μουσικής. Τον Μάιο του 2012 κέρδισε το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό International Instrumental Competition Markneukirchen. Επίσης έχει κερδίσει βραβεία στον διαγωνισμό Σχολών στο Lübeck (2011) και στον International Brass Competition στο Gdansk της Πολωνίας (2012).

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως: Folkwang Kammerorchester του Essen, Chursächsische Philharmonie, Φιλαρμονική Ορχήστρα του Plauen-Zwickau, Ορχήστρα της Ακαδημίας του Gdansk, Συμφωνική Ορχήστρα του Göttingen, Συμφωνική Ορχήστρα του Düsseldorf κ.ά..

Ο Βικέντιος Γιονανίδης έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες όπως η Όπερα του Saarbrücken (Saarländisches Staatsorchester), η Όπερα της Στουτγκάρδης (Württembergisches Staatsorchester Stuttgart), η Όπερα του Αμβούργου (Staatsoper Hamburg), η Κωμική Όπερα του Βερολίνου (Komische Oper Berlin), η Ορχήστρα Κοντσέρτχαους του Βερολίνου (Konzerthaus-Orchester Berlin), η Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου (Deutsches Symphonie Orchester Berlin), η Ραδιοφωνία του Βερολίνου (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin), η Ορχήστρα Γκεβάντχαους της Λειψίας (Gewandhausorchester zu Leipzig), η Φιλαρμονική του Βερολίνου (Berliner Philharmoniker) αλλά και το σύνολο σύγχρονης μουσικής της Φρανκφούρτης (Ensemble Modern).

Από το 2014 ο Βικέντιος Γιονανίδης, ακολουθώντας την πρόσκληση του καθηγητή του Prof Jens Björn-Larsen διδάσκει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Hochschule für Musik Hannover Medien und Theater του Αννοβέρου.

Διασκευάζει μουσική για χάλκινα πνευστά. Διασκευές του έχουν παιχθεί στην Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Αγγλία, Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Από τη σαιζόν 2013/2014 είναι Τουμπίστας με την Ορχήστρα της Γερμανικής Όπερας του Βερολίνου (Deutsche Oper Berlin).

Για τη συναυλία

Με τον χορό στο επίκεντρο, οι υποβλητικοί METALLON παρουσιάζουν μία συναυλία που ξεδιπλώνει τις ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές αρετές πνευστών και κρουστών. Ξεκινώντας με τη Σουίτα από τον Αρχοντοχωριάτη του οραματιστή Ζαν- Μπατίστ Λυλλύ, ο οποίος είναι μεταξύ των συνθετών που εισαγάγουν τα πνευστά ως πρωταγωνιστές στην Ορχήστρα. Μέσα από πρωτοποριακούς συνδυασμούς οργάνων και ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις, η μουσική του παραμένει σημείο αναφοράς. Οι METALLON βέβαια, δεν θα μπορούσαν να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, γι’ αυτό και μπαίνουν στο ιδιότυπο σύμπαν του Νίκου Σκαλκώτα, εκτελώντας 12 (από τους 36) Ελληνικούς Χορούς – έργο, που ενσωματώνει στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής, με έναν τελείως προσωπικό όσο και πρωτοποριακό τρόπο. Στο πόντιουμ, αλλά και την πρόκληση των ενορχηστρώσεων, ο ραγδαία ανερχόμενος στη διεθνή μουσική σκηνή, Βικέντιος Γιονανίδης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΖΑΝ-ΜΠΑΤΙΣΤ ΛΥΛΛΥ (1632-1687)
Σουίτα από το μπαλέτο «Ο αρχοντοχωριάτης»,
μεταγραφή: Βικέντιος Γιονανίδης

ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904–1949)
Δώδεκα Ελληνικοί Χοροί,
μεταγραφή: Βικέντιος Γιονανίδης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βικέντιος Γιονανίδης

Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Metallon:

Παναγιώτης Καίσαρης, τρομπέτα

Ιωάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα

Φάνης Βερνίκος, τρομπέτα

Παναγιώτης Μπαλαμός, τρομπέτα

Δημήτρης Γκόγκας, τρομπέτα

Κώστας Σίσκος, κόρνο

Χρήστος Σαλβάνος, κόρνο

Κώστας Αυγερινός, τρομπόνι

Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου, τρομπόνι

Ευάγγελος Καραμπάς, τρομπόνι

Σπύρος Βέργης, τρομπόνι

Γιώργος Ραράκος, τούμπα

Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά

Ανδρέας Φαρμάκης, κρουστά

Χαράλαμπος Ταλιαδούρος, κρουστά

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!