Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΣΚΑΚΙ

Σκάκι: H Κέρκυρα έτοιμη για τη μάχη σε έξι Πανελλήνια πρωταθλήματα

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκήρυξε έξι  Πανελλήνια Διαδικτυακά πρωταθλήματα, δύο ατομικά και δύο ομαδικά.

Συγκεκριμένα, το διήμερο 6-7 Φεβρουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα Διαδικτυακά  Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα  Rapid & Blitz και τα  Διαδικτυακά Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα  Γυναικών Rapid & Blitz. Τα τέσσερα αυτά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν στο χρονικό διάστημα από 6 Φεβρουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2021.

Ενώ, το διήμερο 20-21 Φεβρουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν  το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ανοικτό Ομαδικό Πρωτάθλημα και το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Γυναικών. Τα ομαδικά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε μία τελική φάση. Να σημειωθεί ότι και στα έξι πρωταθλήματα θα συμμετάσχει ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας.

Τα ατομικά πρωταθλήματα

Το σύστημα των αγώνων στο Rapid ανά πρωτάθλημα θα είναι ελβετικό 8 γύρων. Σε περίπτωση που στο πρωτάθλημα γυναικών οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 10, θα ενσωματωθούν στο ανοικτό πρωτάθλημα. Και ο χρόνος σκέψης είναι 12΄+5’’

Το σύστημα των αγώνων στο Blitz ανά πρωτάθλημα θα είναι ελβετικό 16 γύρων. Σε περίπτωση που στο πρωτάθλημα γυναικών οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 10, θα ενσωματωθούν στο ανοικτό πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που στο πρωτάθλημα γυναικών οι συμμετοχές είναι από 10 έως 18 θα μειωθούν οι γύροι του ελβετικού και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για το πρόγραμμα των αγώνων. Στο Blitz ο χρόνος σκέψης είναι 3΄+2’’

Τα ομαδικά πρωταθλήματα

Η σύνθεση των ομάδων για το ανοικτό πρωτάθλημα είναι τετραμελής χωρίς ηλιακά όρια και για το πρωτάθλημα γυναικών είναι τριμελής χωρίς ηλιακά όρια.

Οι σκακιστές-σκακίστριες κατατάσσονται στις σκακιέρες σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια σε φθίνουσα σειρά: 1) με το FIDE Standard ELO (Φεβρουάριος 2021) 2) με το πιο πρόσφατο δημοσιευμένο Ελληνικό ΕΛΟ (αν δεν υπάρχει διεθνές). Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια ανά ομάδα. Ο χρόνος σκέψης για κάθε παίκτη θα είναι 20 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5”) χρόνου σκέψης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της ΕΣΟ. Κάθε σωματείο μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμμετέχει με έως και τρεις ομάδες σε κάθε πρωτάθλημα αλλά σε αυτή την περίπτωση ένας παίκτης μπορεί να δηλωθεί μόνο σε μία από τις ομάδες.

Η βαθμολογία στα ομαδικά

Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς.

Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1).

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5).

Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης δεν καταφέρει αποδεδειγμένα να αγωνιστεί για τεχνικούς λόγους, δε θα εφαρμόζεται η ποινή.

Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 3,5-0 για το ανοικτό και 2,5-0 για το γυναικών.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!