Quantcast
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ

«Στην κουζίνα με την Έλενα»: Κερκυραϊκή σκορδαλιά με μπακαλιάρο και κουρκούτι

Η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι σπουδαία μέρα διπλής γιορτής τόσο θρησκευτικής όσο και εθνικής, για την πατρίδα μας, μιας και γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και παράλληλα αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, το 1821.

ΕΛΕΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ*

Το έθιμο προστάζει να μαγειρεύουμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Έτσι σήμερα, σου δείχνω πως θα φτιάξεις βελούδινη σκορδαλιά και τραγανό μπακαλιάρο με κουρκούτι. 

Σκορδαλιά λοιπόν, μια λέξη με πολλές παραλλαγές. Θα τη συναντήσεις με πουρέ πατάτας, με ψωμί αλλά και με καρύδια… με μπόλικο σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι. Η σκορδαλιά συνήθως συνοδεύει τηγανητά ψάρια (κυρίως μπακαλιάρο) και βραστά λαχανικά.

Στα Ιόνια νησιά η σκορδαλιά σερβίρεται με μπακαλιάρο και συνήθως με λεμόνι αντί ξυδιού. Έτσι λοιπόν σήμερα, από εμένα θα δεις μια σκορδαλιά, όπως την φτιάχνουμε στο νησί μου με πουρέ πατάτας, μπόλικο σκόρδο , ελαιόλαδο, λεμόνι και ένα τέλειο κουρκούτι για να τηγανίσεις τον μπακαλιάρο σου, τραγανό και αφράτο !

ΥΛΙΚΑ

-6- 7 μεγάλες πατάτες βρασμένες

-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο απαλό

–5-6 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

Χυμό απο 1 λεμόνι

-1/2 φλιτζάνι νερό (από τις πατάτες που βράσαμε)

-αλάτι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

–4 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

-1 1/2 φλιτζάνι (παγωμένη) Μπύρα

-1/3 φλιτζάνι Ούζο

-1 κουτ γλυκού Αλάτι

-1 κουτ γλυκού ΜπέικινΠάουντερ

-700γρ Μπακαλιάρος

* για τηγάνισμα Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε κυβάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό που τις βράσαμε. Βάζουμε τις πατάτες ζεστές στον κάδο του μίξερ και τις πολτοποιούμε, στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό που τις βράσαμε , το σκόρδο και το λεμόνι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι την μέση του.
Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία!!!

 

**Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»
*
elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram)

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!