Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη της Λίνας Μουσιώνη στην “Κ.Σ.”: «Η συγγραφή είναι μια κοπιώδης συναισθηματική και διανοητική διαδικασία»

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΒΑΡΣΑΜΗ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ

 

Η κα Λίνα Μουσιώνη πολυγραφότατη και με απέραντη αγάπη προς τα παιδιά κυκλοφόρησε ένα βιβλίο «Το πάρτι» που μας συγκίνησε. Ένα βιβλίο που πλημμυρίζει με συναισθήματα τον αναγνώστη. Η συγγραφέας μιλά αισιόδοξα για τον φόβο της ασθένειας ή της απώλειας με αγάπη και παιχνιδιάρικο τρόπο, για τόσο σοβαρά θέματα. Εξάλλου, η κ. Μουσιώνη πάντα προσεγγίζει ευγενικά τα ευαίσθητα θέματα με τα οποία καταπιάνεται.

Η εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα» φιλοξενεί τη συγγραφέα Λίνα Μουσιώνη, η οποία απαντά ερωτήσεις, στο πλαίσιο του βιβλίου.

 

Περίληψη

Οι γονείς της Αμαλίας και του Μάνου θα λείψουν για ένα διάστημα χωρίς να τους δώσουν πολλές πληροφορίες. Τα δύο αδέρφια πληγώνονται από τη σιωπή καθώς τους λείπουν οι γονείς τους. Πώς θα διαχειριστούν τόσες απορίες και στενοχώρια; Όμως  η μαμά τους έχει προνοήσει και έτσι τους αφήνει οδηγίες για την οργάνωση του πάρτι γενεθλίων της μέσα από παράξενους γρίφους. Ωστόσο, θα καταφέρουν τα παιδιά να λύσουν τους γρίφους και το μυστήριο που πλανιέται γύρω από την ξαφνική αποχώρηση των γονιών τους;

«Τα μικρά βιβλιοπωλεία δίνουν ένα σκληρό -ίσως και άνισο αγώνα για να επιβιώσουν»

 

κ. Μουσιώνη, το νέο σας βιβλίο, ομολογούμε, μας συγκίνησε διότι καταπιάνεται με ένα δύσκολο και αρκετά «ευαίσθητο θέμα», την ασθένεια του γονιού και την απουσία του από το σπίτι.  Πώς προέκυψε η ιδέα για την ιστορία που μας περιγράφετε; Υπήρχαν δυσκολίες κατά τη συγγραφή του;

 

Απ: Σας ευχαριστώ και εγώ για τον χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε το «Πάρτι» και να κουβεντιάζουμε μαζί σήμερα. Στο βιβλίο, η μητέρα των παιδιών οργανώνει ένα κυνήγι θησαυρού για να τους μιλήσει για την ομορφιά και τις αξίες της ζωής. Η ασθένεια που υπάρχει στο βάθος της ιστορίας γίνεται ο φακός για να αντικρίσουν τα παιδιά τη ζωή όπως πραγματικά είναι: ένα παιχνίδι με κανόνες αλλά και ανατροπές. Η ιστορία μεγάλωνε μαζί μου, γιατί ως παιδί είχα άμεση εμπειρία του φόβου που δημιουργεί η ασθένεια στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Αργότερα, ως μητέρα, το σημείο θέασης άλλαξε.

Έγινε αγωνία μήπως δεν προλάβω να σταθώ στο πλάι των παιδιών μου και γιγαντώθηκε από πολλές οικείες ιστορίες γυναικών που βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρές ασθένειες. Κάποτε όλα μπήκαν σε μια ροή και γεννήθηκε το «Πάρτι». Η συγγραφή είναι μια κοπιώδης συναισθηματική και διανοητική διαδικασία οπότε οι δυσκολίες πάντα καραδοκούν. Αυτό που με προβλημάτισε στο «Πάρτι» ήταν να βρω την αληθινή φωνή των ηρώων μου και να μην εκβιάσω το συναίσθημα των αναγνωστών μου. Ελπίζω και εύχομαι να το έχω καταφέρει.

 

Ακολουθήσαμε τους μικρούς ήρωες στα μουσεία, τις γκαλερί και τα βιβλιοπωλεία κι οφείλουμε να  παραδεχθούμε ότι το βιβλιοπωλείο της Νινέτας μας έκλεψε την καρδιά και ότι υπάρχουν πολλές «Νινέτες» που αγωνίζονται για να επιβιώσουν σήμερα. Με τι τρόπο, πιστεύετε, μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην επιβίωσή τους;

 

Απ: Όσοι και όσες αγαπούν το βιβλίο νοιάζονται τα βιβλιοπωλεία και τις «Νινέτες» τους. Τα μικρά βιβλιοπωλεία δίνουν ένα σκληρό -ίσως και άνισο αγώνα- για να κρατηθούν ζωντανά, δραστήρια και ενημερωμένα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο ζωτικής σημασίας είναι η  δική μας συμβολή. Ωστόσο, αν βάλουμε το βιβλίο στη ζωή μας, και φυσικά στη ζωή των παιδιών μας, θα ενισχύσουμε  την εμπορική και απαραίτητη για την επιβίωσή τους αγοραστική κίνηση.

Πόσοι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων θα μπορούσαν να αγοράσουν βιβλία, για να ενισχύσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες, να κάνουν δώρα στα παιδιά για τις γιορτές ή ως αναμνηστικά μιας αποφοίτησης; Να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς και να προσφέρουν αντίτυπα βιβλίων που θα ήθελαν να δουλέψουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς; Αλλά και εμείς οι γονείς γιατί να μην καθιερώσουμε με τα παιδιά μας μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο για να συγκροτήσουμε την παιδική και όχι μόνο βιβλιοθήκη μας; Είμαι σίγουρη πως η δική μας προσωπική στάση θα συμπαρασύρει και άλλους να διαβούν το κατώφλι των βιβλιοπωλείων και να αντικρίσουν μια χαμογελαστή «Νινέτα» να τους καλωσορίζει.  

 

Σύντομο βιογραφικό

Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στη μελέτη του Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, μελετώντας αντικείμενα, στήνοντας εκθέσεις και σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Μια μέρα εμφανίστηκε μπροστά της μια νεράιδα και τη ρώτησε: «Τι προτιμάς; Ένα μπαλόνι για να πετάς ή ένα καρύδι για να γίνεσαι αόρατη;» Η Λίνα διάλεξε το μπαλόνι κι από τότε πετάει μαζί του γράφοντας ιστορίες που μοιράζεται με τα παιδιά και τους φίλους της. Ζει σε ένα σπίτι εξοχικό με την οικογένειά της και πολλές κεραμιδόγατες. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος, Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ, Η νεράιδα μαγείρισσα, Το Μουσείο των Υποσχέσεων, Ζητείται άλογο για αμαζόνα, Η Ρουμπίνη των Δασών. Επίσης κυκλοφορούν τα βιβλία της: Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα, Ο δράκος Σερπαντίνος ξύπνησε, Η μεγάλη περιπέτεια του Φι και του Λι, Ο λυποπόταμος, Δάφνη η Μονακριβούλα, Το μαγικό κλειδί.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο κυκλοφορίας της εφημερίδας “Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ” την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!