Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Σ. Σαρκαβάζης:  Οι Παξοί να γίνουν πρότυπο στον αθλητισμό 

Οι Παξοί τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν εντυπωσιακή εξέλιξη στην ανάπτυξη του αθλητισμού.

Από την μονοκαλλιέργεια του ποδοσφαίρου, που επικρατούσε τα παλαιότερα χρόνια, τώρα μαζί με αυτό, αναπτύσσονται  το μπάσκετ, το σκάκι, το τρίαθλο, το τένις, ενώ σε λίγο καιρό θα κάνουν την εμφάνιση τους στίβος, ιστιοπλοΐα  και βόλεϊ. Όλα αυτά οφείλονται αφ΄ ενός μεν στην δραστηριότητα του Δήμου, που συνέβαλλε στην αξιοποίηση χώρων για τη δημιουργία ανοικτών  γηπέδων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις) και αφ΄ ετέρου στο μεράκι του Σωτήρη Σαρκαβάζη, που μαζί με τον Ανδρέα Προβατά και άλλους λάτρεις του αθλητισμού, έβαλαν σαν στόχο «να δώσουν στα παιδιά των Παξών, τη δυνατότητα πολύπλευρων εναλλακτικών & ωφέλιμων για την κοινωνία δραστηριοτήτων». Η «ΚΣ» βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Σωτήρη Σαρκαβάζη, πρόεδρο των δύο αθλητικών σωματείων των Παξών, του ομώνυμου Αθλητικού Ομίλου και  του  Ποσειδώνα, για να μας περιγράψει το αθλητικό τοπίο στο νησί καθώς και τα οράματα του ιδίου και των συνεργατών του.

Αλλάξαμε φιλοσοφία στον ΑΟ Παξών 

Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή, μιλήσαμε αρχικά για τον ΑΟ Παξών, που ιδρύθηκε το 1983 και είχε μόνο ποδοσφαιρική δράση. Όπως μας εξιστορεί ο πρόεδρος του «αγαπημένου» σωματείου των Παξινών: «Το 2010, μαζί με τον Ανδρέα Προβατά τον Κώστα Κεϊκίδη αποφασίσαμε να αναλάβουμε τη διοίκηση του Αθλητικού Ομίλου με στόχο την αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας.  Με πρωτεργάτες τότε τον Χαράλαμπο Αρβανιτάκη και μετέπειτα τον αείμνηστο  Παντελή Παπαδιώτη προωθήσαμε την συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη τόσο των φυσικών ικανοτήτων των παιδιών ,δημιουργώντας ακαδημίες ,όσο και την μόρφωση αυτών. Πρωταρχικός στόχος ήταν και είναι το “ευ αγωνίζεσθαι” μέσα σε πνεύμα κοινωνική υπευθυνότητας αλληλοσεβασμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Και για να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια μας πάντα προσλαμβάναμε προπονητές που να εφαρμόζουν μια εκπαιδευτική διαδικασία μέρος ενός μακροχρόνιου προγραμματισμού που είχε σαν στόχο να τελειοποιήσει φυσικές τεχνικές τακτικές και ψυχικές δεξιότητες».

Ανοδική πορεία 

Ο ίδιος συνεχίζει: «Σε αυτό το πνεύμα βάδισαν τόσο ο για χρόνια προπονητής της ομάδας,

Nuno Claro, όσο οι σημερινοί, Γιώργος Τουρσουνίδης στους Άνδρες και Χρήστος Μήτσης στις Ακαδημίες. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να έχουμε ανδρική ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΠΣΚ  τα τελευταία 10 χρόνια με σημαντικότερη στιγμή, τη φετινή παρουσία μας στο κύπελλο Ελλάδος. Ενώ, η παιδική μας ομάδα με προπονητή τον Δημήτρη Τράνακα ήταν πρωταγωνίστρια τα τελευταία πέντε χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα, με συμμετοχή σε τρεις τελικούς. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κέρκυρας το 2018, ενώ ακολούθησαν μία δεύτερη και μία τρίτη θέσεις. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε αρωγό και τον ΟΠΑΠ, αφού συμμετείχαμε στα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης του Οργανισμού». Ο Σωτήρης Σαρκαβάζης, μας αποκάλυψε ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα αναπτυχθεί και γυναικείο τμήμα ακαδημιών ποδοσφαίρου.

Ο ΑΟ Παξών & το Τρίαθλον  

Αξιοσημείωτο καλοκαιρινό γεγονός για τους Παξούς είναι η διοργάνωση υπό την αιγίδα του ΑΟ Παξών, του αγώνα Τριάθλου. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου: «Υπό την αιγίδα του Αθλητικού Ομίλου Παξών κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου μαζεύονται από πολλές περιοχές της Ελλάδος καθώς και από το εξωτερικό πολλοί αθλητές για να συμμετάσχουν στον αγώνα Τριάθλου. Είναι ένα είδος αθλητικό-τουρισμού με επίκεντρο τους τριαθλητές και στόχο την ανάδειξη του νησιού και την ανάπτυξη του τουρισμού στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής σεζόν. Είναι αγώνας sprint και περιλαμβάνει 750μ κολύμβηση 20 km ποδήλατο και 5 km τρέξιμο. Παράλληλα έχουμε τους αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων καθώς και τρίαθλο για πιο μικρούς αθλητές ηλικίας 8 έως 13 χρονών. Οι αγώνες τελούνται κάτω από την επίβλεψη της Αστυνομίας του Λιμεναρχείου του Κ.Υ.Παξών τους οποίους και ευχαριστούμε».

Τμήμα τένις στον ΑΟ Παξών 

Ο ΑΟ Παξών δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την κατασκευή του δημοτικού γηπέδου τένις και προχώρησε στη δημιουργία τμήματος αντισφαίρισης. Ο Σωτήρης Σαρκαβάζης αναφέρεται με ικανοποίηση στο γεγονός και δεν ξεχνάει, τους ανθρώπους, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλήματος: « Η παρουσία του Νίκου  Δόικα στους καλοκαιρινούς μήνες, του Πέτρου Λυγγερόπουλου και του Τάσου Κάγκ  παίζει  σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλήματος. Πολλά άτομα πλέον ασχολούνται με τα τουρνουά που διοργανώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες .Στόχος όμως είναι η δημιουργία ακαδημίας το καινούριο έτος ακαδημίας καθώς και αγωνιστικού τμήματος».

Ο Ποσειδώνας αναδύθηκε… 

Ο Σωτήρης Σαρκαβάζης είναι πρόεδρος και στο έτερο «αγαπημένο» σωματείο του νησιού, τον Ποσειδώνα, που ιδρύθηκε το 2014 και δραστηριοποιείται στο μπάσκετ, Την περίοδο 2018  με προπονήτρια την Αλεξάνδρα Μακρίδου στέφθηκε πρωταθλητής της Γ ΕΣΚΑΒΔΕ και προβιβάστηκε στην Β, όπου θα και φέτος, όταν γίνει η επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων. Ο ίδιος δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των Ακαδημιών: « Επιτυχής η παρουσία του Αραβαντινού Χριστόδουλου και Δένδια Αδάμ στην οργάνωση των τμημάτων υποδομής και αγωνιστικού ανδρικού τμήματος». Ενώ, υπογραμμίζει τις δυσκολίες, εξαιτίας της έλλειψης κλειστού γηπέδου, όπου υποχρεώνουν την ομάδα να αγωνίζεται σε όλα τα παιχνίδια της εκτός έδρας, αφού ως γηπεδούχος υποχρεώνεται να ταξιδέψει στην Κέρκυρα για να αγωνιστεί στο ΕΑΚΚ. Τέλος επισημαίνει  «Ο Ποσειδώνας Παξών από την ίδρυσή του μέχρι τώρα, κάθε χρόνο διοργανώνει με επιτυχία το διεθνές τουρνουά 3 οn 3 υπό την αιγίδα της FIBA και την παρουσία σπουδαίων ονομάτων όπως του Γάιου Σκορδίλη ,Αντώνη Φώτση, Απόλλωνα Τσόχλα, Zerini Andrea, Marco Esposito, Νίκου, Άγγελου και Στέφανου Κρητικού και άλλων».

Το σκάκι έγινε μέρος της ζωής των παιδιών 

Ο Σωτήρης Σαρκαβάζης, αναφέρεται σε μία άλλη δραστηριότητα του Ποσειδώνα Παξών: «Με την οργανωτική παρουσία της Φαίης Λύχνου τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί το Ζατρίκιο στους Παξούς υπό την αιγίδα του Ποσειδώνα Παξών. Χρησιμοποιώντας την αίθουσα του Κ.Ι.Π. πολλά παιδιά ασχολούνται με το σκάκι παρουσία εκπαιδευτικών του αθλήματος όπως του Αντώνη Ψυχογιού ,Δημήτρη Κολυτά και Μάνου Ναθαναήλ. Υπάρχει συνεργασία με τον Σύλλογο Ζατρικίου Κέρκυρας .Υπάρχει αγωνιστικό τμήμα που συμμετέχει σε πολλά τουρνουά με σημαντικές και τεράστιες επιτυχίες».

Είμαστε έτοιμοι για στίβο & ακολουθούν ιστιοπλοΐα-βόλεϊ 

Ο πρόεδρος των δύο αθλητικών σωματείων των Παξών μας αποκαλύπτει: «Τις τελευταίες ημέρες με την παρουσία του Φίλιππου Τάντη στο νησί έχει δρομολογηθεί η δημιουργία κάποιων τμημάτων στίβου. Είμαστε σε συζητήσεις και είναι σκοπός μας να το προχωρήσουμε. Στο εγγύς μέλλον θα ασχοληθούμε με την ιστιοπλοΐα και με το βόλεϊ.

Επισημαίνουμε ότι ο Αθλητικός Όμιλος Παξών και ο Ποσειδώνας Παξών είναι αναγνωρισμένα σωματεία από την Γ.Γ.Α. και γραμμένα στο μητρώο της.

Όταν υπάρχει όραμα… 

Αναφερόμενος στo μέλλον τονίζει: Στόχος μας είναι η ανάδειξη του αθλητισμού ως φορέας βελτίωσης και ανάπτυξης της κοινωνίας μας, αναδεικνύοντας τοπικές πρωτοβουλίες και συνέργειες που ενθαρρύνουν την ενοποιητική επίδραση του αθλητισμού στην κοινωνία μας πάντα με την συμπαράσταση του δήμου μας». Και καταλήγει: “Όραμα δικό μου και των συνεργατών είναι να προσφέρουμε όλο και περισσότερα στην κοινωνία και ιδίως στα νέα παιδιά. Το σκεπτικό μας είναι μέσα από τον αθλητισμό να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να οπλιστούν με ηθικές αξίες». Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Σωτήρης Σαρκαβάζης «εκφράζει τις ευχαριστίες του στα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο σωματείων ,τα μέλη τους ,το Δήμο Παξών ,τους αθλητές ,τους προπονητές ,τους εφόρους των διαφόρων τμημάτων , και τους κατοίκους του νησιού μας για την υποστήριξη τους.΄Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Γενικό Γραμματέα Ανδρέα Προβατά για την συμπαράσταση και το ζήλο του για την επίτευξη των στόχων μας”.

Ο Σωτήρης Σαρκαβάζης 

Γεννήθηκε το 1971 στην Κέρκυρα καταγόμενος από τους Παξούς (μητέρα). Σπούδασε φυσιοθεραπευτής στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι Ιταλίας. Την περίοδο 1998-99 ήταν φυσιοθεραπευτής στον Άρη Θεσσαλονίκης και το 2000 επέστρεψε στους Παξούς, όπου εργάζεται στο Κέντρο Υγείας και ζει μόνιμα με την οικογένειά του (παντρεμένος με δύο παιδιά). Είναι πρόεδρος των δύο αθλητικών σωματείων του νησιού ΑΟ Παξών και Ποσειδώνα.

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!