Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ»: Νηστίσιμα Ροξάκια

Τα ροξάκια ανήκουν στην κατηγορία των ανατολίτικων γλυκών και αποτελούν ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνταγή τους έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση και την ιστορία της περιοχής, ενώ η γεύση τους αποτελεί έναν συνδυασμό γλυκών αρωμάτων και υλικών που εντυπωσιάζει τους λάτρεις των γλυκών.

Σήμερα σου έφτιαξα ροξάκια στη νηστίσιμη μορφή τους, πεντανόστιμα με λίγα υλικά και πανεύκολη διαδικασία. Είναι απο εκείνα τα γλυκά που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα ! 

ΥΛΙΚΑ 

500γρ αλεύρι 

200γρ χυμό πορτοκάλι 

200γρ ηλιέλαιο 

1 φακελάκι μαγιά

1 κουτ γλυκού ζάχαρη 

Ξύσμα πορτοκάλι 

1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ 

2 κουτ σούπας κακάο 

1 κουτ γλυκού κανέλα 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

500ml νερό 

600γρ ζάχαρη 

Κανέλα ξυλάκι 

1 φέτα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ, εκτός από το κακάο θα προστεθεί στο τέλος του ζυμώματος.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το κουτάλι.
Με τα χέρια ζυμώνουμε την αφράτη και μαλακή εύπλαστη ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 μπολ.
Η μια ζύμη θα παραμείνει λευκή και θα γίνει φύλλο και η άλλη θα γίνει σοκολατένια γέμιση.

Για την λευκή ζύμη φύλλο
Βάζουμε την λευκή ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε τα ελαχιστο αλεύρι και την ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.
Σκεπάζουμε σε ένα μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Για την σοκολατένια ζύμη
Πασπαλίζουμε το κακάο στο άλλο κομμάτι ζύμης και ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη σοκολατένια.
Σκεπάζουμε και το δεύτερο μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

ΣΧΕΔΙΟ ΡΟΞΑΚΙΑ
παίρνουμε το κομμάτι λευκής ζύμης και το ανοίγουμε σε στενόμακρο ορθογώνιο φύλλο. Έπειτα, κάνουμε την σκούρα ζύμη μπαστούνι, την τοποθετούμε πάνω από την λευκή ζύμη και τυλίγουμε σε ρολό, Κόβουμε σε ροξάκια με πάχος λίγο πιο μικρό από 2 δάχτυλα και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τέλος, ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι δεν ανακατεύουμε ξανά.
Μόλις αρχίζει να βράζει το σιρόπι μετράμε 4 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως και σιροπιάζουμε τα ροξάκια . Αν τα θέλουμε μελωμένα πολύ τα αφήνουμε μέσα σε ένα ταψί με σιρόπι για μερικές ώρες.

 

 

*elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram), Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.» 

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 10ης-4-2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” στη στήλη “Στην Κουζίνα με την Ελενα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!