Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ενισχύουμε τη μνήμη διατροφικά την περίοδο εξετάσεων

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα όργανο που δουλεύει ασταμάτητα 24 ώρες το 24ωρο για 7 μέρες την εβδομάδα. Και ενώ όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του να τρέφουμε σωστά το σώμα μας, συχνά παραμελούμε να συμπεριλαμβάνουμε στη δίαιτά μας τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο να δουλεύει καλύτερα και αποδοτικότερα.

Η μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να είναι, σύμφωνα με έρευνες, το κλειδί για να διατηρήσουμε μια υψηλή νοητική λειτουργία ενώ σχετίζεται και με χαμηλότερο ρίσκο για ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Alzheimer.Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής προέρχονται από το γεγονός ότι αποτελείται κυρίως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι

Μαρία Πέζαρου
*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα, και τους νευρώνες, από τη φθορά.Τρώγοντας σε καθημερινή βάση ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους, προτιμώντας το άπαχο κρέας και μη κατεργασμένες τροφές εφοδιάζουμε τον εγκέφαλο με θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του.

Νερού

Ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν είναι καλά ενυδατωμένος, ιδανικά πίνοντας νερό. Για αλλαγή μπορούμε να φτιάχνουμε και τσάι μέντας που περιέχει λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που υπάρχει σε πολλά φυτά και βοηθάει και αυτό στην προστασία του εγκεφάλου.

Αυγό

Το αυγό είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που εκτός από την απώλεια βάρους, το αυγό βοηθάει και στην ενίσχυση της μνήμης, αφού μεταξύ άλλων περιέχει βιταμίνες Β6 και Β12. Προτίμησε το βραστό και όχι τηγανιτό, και μην καταναλώνεις πάνω από δύο την εβδομάδα.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης, καθώς περιέχει μια ουσία που ονομάζεται καρνοσικό οξύ. Η μυρωδιά του δενδρολίβανου καθαρίζει τον εγκέφαλο και οξύνει το νου, και μπορείς να τοποθετήσεις ένα σακουλάκι με λίγο δενδρολίβανο στο σημείο που διαβάζεις ή εργάζεσαι, για να σε ηρεμεί και να σε βοηθάει να αποδίδεις καλύτερα.

Βατόμουρα

Τα κόκκινα και μοβ βατόμουρα είναι πραγματικοί θησαυροί της φύσης, αφού έχουν πάρα πολλές ιδιότητες. Πέρα από τη μεγάλη συγκέντρωση ανθοκυάνης, περιέχουν βιταμίνη Β6, αλλά και φολικό οξύ, ουσίες που όχι μόνο ενισχύουν τη μνήμη αλλά βοηθούν και στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα πρωτεϊνούχο ψάρι με πολλές ευεργετικές ιδιότητες τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Πολλοί μαθητές και φοιτητές καταναλώνουν σολομό ως κυρίως γεύμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τους, και έχει παρατηρηθεί πως είχαν πολύ πιο καλά αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωσαν.

Μαύρη σοκολάτα

Αν και υπάρχει ο μύθος ότι η σοκολάτα δεν μας κάνει καλό, στην πραγματικότητα,  η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι πραγματικά καλή για την υγεία μας! Καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα φλαβονολών, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στον εγκέφαλο όσο και στην καρδιά.Προσοχή στην επιλογή της σοκολάτας. Οι περισσότερες σοκολάτες που βλέπετε στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες  με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστα οφέλη στον οργανισμό μας. Ο κανόνας είναι, όσο  πιο σκούρα ησοκολάτα, τόσο περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.

 

Αφήνετε κάθε τόσο το μυαλό να “αναπνέει”. Φυσικά ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές όταν επιχειρεί να απομνημονεύσει κάτι. Αν κάτι που μόλις διαβάσατε ή είδατε κάπου θέλετε να το απομνημονεύσετε, κάνοντας ένα σύντομο διάλειμμα 6 λεπτών περίπου θα βοηθήσει στο να το ανακαλέσετε ευκολότερα στο μέλλον.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!