Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Η σημασία του πρωινού στη διατροφή μας

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, την καλύτερη πνευματική και σωματική υγεία, καθώς και τον μικρότερο κίνδυνο νοσημάτων.

Ως πρωινό ορίζεται σύμφωνα με τον Pereira και τους συνεργάτες «Το πρώτο γεύμα της ημέρας, το οποίο τρώγεται πριν ή

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

μετά την έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων, εντός 2 ωρών από το πρωινό ξύπνημα τυπικά όχι αργότερα από τις 10π.μ., με ενεργειακή κάλυψη 20-35% των καθημερινών ενεργειακών αναγκών». Η συχνότητα και ποιότητα του πρωινού φαίνεται να συνδέεται σημαντικά με τον δείκτη επικινδυνότητας της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς φέρνει και σημαντικές επιπτώσεις στην ινσουλίνη και στο σάκχαρο του αίματος. Η καλύτερη συχνότητα είναι 7 ημέρες της εβδομάδας, ενώ όσο αναφορά την ποιότητα προτιμώνται φυτικές ίνες, πολύσπορα προϊόντα, φρούτα και προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.
Το πρωινό είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό γεύμα της ημέρας και μάλιστα στη χρονική εκείνη στιγμή της ημέρας που οι αποθήκες ενέργειας του σώματος απαιτούν την επαναφόρτισή τους μετά από τις ώρες του βραδινού ύπνου και το σώμα απαιτεί πρόσληψη «καυσίμου» για να ξεκινήσει τις δραστηριότητες του.Είναι άξιο να σημειωθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά πρωινό έχουν χαμηλό δείκτη μάζας σώματος.Ιδιαίτερα, όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και της διαχείρισης βάρους, έχει βρεθεί ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό παίρνουν τακτικά λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου από ό, τι τα άτομα που παραλείπουν αυτό το γεύμα. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση πρωινού οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, το οποίο είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν το πρωινό γεύμα συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Τέλος, η κατανάλωση πρωινού μπορεί να σχετίζεται με τη διατήρηση της απώλειας βάρους, καθώς είναι μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ εκείνων που καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα μέρος της απώλειας βάρους.
Δεδομένου ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, έχει μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με μια καλύτερη συνολική ποιότητα διατροφής. Ποια είναι όμως ακριβώς τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης πρωινού; Το βασικότερο είναι ότι παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μιας παραγωγικής ημέρας. Επίσης:

1. Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.
2. Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
3. Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Ευρήματα πολλών ερευνών έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Επίσης άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό γεύμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη (ασχέτως με την κατάσταση του σωματικού βάρους) και για αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωινό.
4. Επιπλέον, το πρωινό φαίνεται να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Αναφέρεται επίσης ότι η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντική για την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων χρόνιων παθήσεων

Ας δούμε μερικές υγιεινές επιλογές πρωινού είναι οι εξής:
• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης.
• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ψωμί πολύσπορο με μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι.
• Ψωμί σικάλεως με ταχίνι, μέλι, μπανάνα και 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά.
• Κουλούρι πολύσπορο Θεσσαλονίκης με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φρέσκος χυμός.
• 1 ποτήρι φυσικός χυμός και ψωμί με 1 αβγό βραστό ή με τυρί χαμηλών λιπαρών.
• Γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα.
• 1 ποτήρι φρέσκος χυμός και 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα.
• Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και ψωμί ολικής άλεσης.
• Οι χορτοφάγοι μπορούν να χρησιμοποιούν γάλα σόγιας ή αμυγδάλου και τυρί σόγιας.

Brikou, Dora (2020) EBSCO Industries, Inc. All rights reserved.Hellenic Journal of Nutrition &Dietetics . 2014, Vol. 4 Issue 1, p33-47. 15p.
Pereira M.A., Erickson E., Mckee P., Schrankler K., Raatz S.K., Lytle L.A., Pellegrini A.D., (2011), “Breakfast Frequency and Quality May Affect Glycemia and Appetite in Adults and Children”, The Journal of Nutrition

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!