Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΜΠΑΣΚΕΤ

Ν. Κρητικός: Το κερκυραϊκό μπάσκετ αξίζει καλύτερης τύχης

Έχουν περάσει 91 χρόνια από τότε, που πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας και αυτή ήταν η Κέρκυρα.
Μάλιστα το κερκυραϊκό μπάσκετ για αρκετά χρόνια, εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης, κρατούσε τα σκήπτρα στην ελληνική περιφέρεια, με τον Κερκυραϊκό να είναι η πρώτη ομάδα στη χώρα, που είχε στο ρόστερ του Ελληνοαμερικάνους παίκτες.

Ωστόσο το σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό καλό καιρό, αφού η Κέρκυρα είναι ουραγός του ελληνικού μπάσκετ. Και παρά το γεγονός ότι σε Κέρκυρα & Παξούς δραστηριοποιούνται δώδεκα σωματεία (ανδρών-γυναικών) εκ των οποίων τα επτά έχουν και Ακαδημίες, εν τούτοις το άθλημα δεν περπατάει εκτός των ορίων των πρωταθλημάτων ΕΣΚΑΒΔΕ. Αναζητώντας τις αιτίες της σημερινής κατάστασης, αλλά και τις προοπτικές θεραπείας τους, συζήτησε με τον Νίκο Κρητικό.
Τον άνθρωπο, που κυριολεκτικά γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο κερκυραϊκό μπάσκετ, αφού ο πατέρας του, ο θείος του, ο αδελφός του, αλλά και ο ίδιος ήταν από τους καλύτερους κερκυραίους καλαθοσφαιριστές. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι και ο συγγραφέας του χαρακτηρισμένου ως καλύτερου μπασκετικού βιβλίου «”Η Ιστορία του μπάσκετ στη Κέρκυρα”, που έχει τύχει πλήθους βραβεύσεων και περιλαμβάνεται στα εκθέματα του μοναδικού μουσείου του αθλήματος στη χώρα, της ΧΑΝΘ. Ο ίδιος εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν έχει ούτε μία ομάδα σε Εθνική κατηγορία. Θεωρεί ως «πληγή την έλλειψη αθλητικών υποδομών», ενώ επισημαίνει πως «η διαχείριση του αθλήματος δεν γίνεται με την δέουσα προσοχή, με αποτέλεσμα να λείπει το κίνητρο από τα παιδιά». Και επιμένει ότι «Χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στα σωματεία, για να επιστρέψει το κερκυραϊκό μπάσκετ στην θέση, που αρμόζει στην ιστορία του».
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
«Η γνώμη μου είναι ότι η σημερινή εικόνα του κερκυραϊκού μπάσκετ δεν είναι αυτή που πρέπει», λέει ο Νίκος Κρητικός. Ο ίδιος θεωρεί «Ανεπίτρεπτο η Κέρκυρα να μην έχει ούτε μία ομάδα σε Εθνική κατηγορία, έστω και στην Γ΄Εθνική. Εκεί, που σχεδόν όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας έχουν εκπροσώπηση». Και συνεχίζει: «Πριν λίγα χρόνια έγινε μια κίνηση από τους Ιππότες και εν συνεχεία από το Φαίακα με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Δυστυχώς δεν είχε τη διάρκεια που περιμέναμε.
Λείπουν υποδομές και κίνητρο
Αυτά, που φρενάρουν την ανάπτυξη του μπάσκετ, σύμφωνα με τον βετεράνο καλαθοσφαιριστή είναι οι ελλείψεις αθλητικών υποδομών στο νησί, αλλά και κινήτρων. Όπως υποστηρίζει: «Η Κέρκυρα δεν βγάζει πια παίκτες. Ασχολούνται περίπου 600 παιδιά με το άθλημα στις ακαδημίες των ομάδων και η παραγωγή παικτών δεν είναι η αναμενώμενη. Κάτι τέτοιο δεν νοείτε ούτε στατιστικά. Κάτι πάει πολύ λάθος. Κατά τη προσωπικά μου άποψη τα παιδιά δεν διδάσκονται τα βασικά του αθλήματος, καθώς δίνετε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα». Ενώ, χαρακτηρίζει εξαίρεση του κανόνα και εξαιρετικές περιπτώσεις τους τρεις κερκυραίους, που αγωνίζονται σε ομάδες της Basket League, τον Θάνο Χονδρογιάννη και τους διεθνείς με την Εθνική Ανδρών, Λίνο Χρυσικόπουλο, Γάιο Σκορδίλη.
Απαραίτητη η συνεργασία
Ο Νίκος Κρητικός πιστεύει πως για να επανέλθει το κερκυραϊκό μπάσκετ στην θέση, που του αξίζει, πρέπει να μπουν σωστές βάσεις στις Ακαδημίες. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείριση των υποδομών στα σωματεία. Ενώ επιμένει στο «ισχύς εν τη ενώσει», θεωρώντας ότι εάν στα σωματεία επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας, τότε θα ισχυροποιηθεί το κερκυραϊκό μπάσκετ και θα μπορέσει να ξεφύγει από την σημερινή θλιβερή κατάσταση.
Χωρίς κόσμο δεν υπάρχει αθλητισμός
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της πανδημίας στον αθλητισμό, τονίζοντας «Αθλητισμός χωρίς την παρουσία φιλάθλων δεν υπάρχει». Και εκφράζει την ευχή να περάσει γρήγορα και να επιστρέψουμε όλοι υγιείς και δυνατοί στην αθλητική κανονικότητα.
Ο Νίκος Κρητικός
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974. Προέρχεται από μπασκετική οικογένεια καθώς τόσο ο πατέρας του Γιώργος, όσο και ο θείος του Χριστόφορος, αποτελούσαν μεγάλες δόξες του αθλήματος στην Κέρκυρα, ενώ και ο αδελφός του Άγγελος υπήρξε καλαθοσφαιριστής. Ο ίδιος ξεκίνησε το μπάσκετ σε ηλικία 7 ετών από τις ακαδημίες του Κερκυραϊκού. Στην ανδρική ομάδα του Κερκυραικού ΓΣ αγωνίστηκε από το 1989 έως το 2010 και για 13 χρόνια ήταν ο αρχηγός της. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η ιστορία του κερκυραϊκού μπάσκετ», που έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο μπασκετικό βιβλίο. Έχει βραβευτεί από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, το ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας, τον ΑΓΣ Ιωαννίνων, την ΓΕ Αγρινίου, τον Φαίακα Κέρκυρας, ενώ το βιβλίο εκτίθεται στο μοναδικό μουσείο του ελληνικού μπάσκετ της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης. Από το 1992 είναι επίσημος κριτής αγώνων μπάσκετ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!