Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΣΚΑΚΙ

Στις 4-6 Σεπτεμβρίου το Πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα στο σκάκι

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία δημοσιοποίησε την προκήρυξη του Πανελλήνιου μαθητικού πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα προκηρύχτηκαν το 32ο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών και το 18ο Ομαδικό Σχολείων για το 2020.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 4-6 Σεπτεμβρίου 2020  στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Διοργανωτής η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία με συνδιοργανωτή την Πνευματική Στέγη Περιστερίου και με τη στήριξη του Δήμου Περιστερίου. Σε αυτούς τους αγώνες δεν θα ισχύσουν τα εισιτήρια πρόκρισης των νομαρχιακών- περιφερειακών πρωταθλημάτων, αφού αυτά διεκόπησαν τον περασμένο Μάρτιο, εξαιτίας των μέτρων καραντίνας για τον covid. Σύμφωνα με την προκήρυξη δικαίωμα συμμετοχής  στα ατομικά πρωταθλήματα έχουν όλοι  οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, όλης της χώρας. Το ίδιο και στα ομαδικά, με την προϋπόθεση ότι κάθε σχολείο μπορεί να πάρει μέρος με μέχρι και δύο ομάδες, οι οποίες θα είναι 4μελείς.  Κανονικά το πρωτάθλημα (προ της αναβολής λόγω covid) επρόκειτο να διεξαχθεί 27-29 Μαρτίου 2020 στη Θεσσαλονίκη.

Προϋποθέσεις για τις συμμετοχές

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η προσκόμιση, πριν την έναρξη των αγώνων, ιατρικής βεβαίωσης από καρδιολόγο, παθολόγο ή παιδίατρο. Οι μαθητές που είναι ταυτόχρονα και αθλητές μπορούν να συμμετέχουν με την προσκόμιση της κάρτας υγείας που διαθέτουν. Διευκρινίζεται ότι η κάρτα υγείας μπορεί να είναι από οποιοδήποτε άθλημα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Θα διεξαχθούν σε τρεις ομίλους: ένας όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και δύο όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Επισημαίνεται ότι ο καθορισμός των ομίλων θα γίνει σύμφωνα με τη βαθμίδα φοίτησης για το σχολικό έτος 2019-2020 . Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει χρησιμοποιώντας την επιλογή «τυχαία» του προγράμματος κληρώσεων swiss manager.

Β) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη φοίτησης σύμφωνα με το σχολικό έτος 2019-2020 και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιουλίου 2020. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες (σύμφωνα με το σχολικό έτος φοίτησης 2019-2020) :

  1. Μαθητές-Μαθήτριες    Νηπιαγωγείων
  2. Μαθητές-ΜαθήτριεςΑ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  3. Μαθητές-ΜαθήτριεςΒ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  4. Μαθητές-ΜαθήτριεςΓ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  5. Μαθητές-ΜαθήτριεςΔ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  6. Μαθητές-ΜαθήτριεςΕ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  7. Μαθητές-ΜαθήτριεςΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
  8. Μαθητές-ΜαθήτριεςΑ’ Γυμνασίου
  9. Μαθητές-ΜαθήτριεςΒ’ Γυμνασίου
  10. Μαθητές-ΜαθήτριεςΓ’ Γυμνασίου
  11. Μαθητές-ΜαθήτριεςΛυκείων

 

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Τα ατομικά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

Τα ομαδικά θα διεξαχθούν με χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5”) χρόνου σκέψης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Παρασκευή        4 Σεπτεμβρίου 2020        Τελετή Έναρξης                10:00

Παρασκευή        4 Σεπτεμβρίου 2020        1ος – 3ος Γύρος                Έναρξη 10:30

Παρασκευή        4 Σεπτεμβρίου 2020        4ος – 7ος Γύρος                Έναρξη 16:00

 

  1. B) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Σάββατο              5 Σεπτεμβρίου 2020        1ος – 3ος Γύρος                Έναρξη 13:00

Σάββατο              5 Σεπτεμβρίου 2020        4ος – 5ος Γύρος                Έναρξη 18:00

Κυριακή               6 Σεπτεμβρίου 2020        6ος – 9ος  Γύρος               Έναρξη 10:00

Κυριακή               6 Σεπτεμβρίου 2020        Τελετή Λήξης (Ατομικών και Ομαδικών)

 

Ο ιός «χτύπησε» την επετειακή διοργάνωση της Κέρκυρας

Το σχολικό σκακιστικό πρωτάθλημα Κέρκυρας, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα, αφού έκλεισε δέκα χρόνια ζωής. Μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια καθιερώθηκε ως η μαζικότερη μαθητική σκακιστική διοργάνωση της χώρας, αφού πραγματοποιούνται επί μέρους πρωταθλήματα στα περισσότερα  σχολεία του νησιού καθώς και ξεχωριστό πρωτάθλημα στους Παξούς, με χιλιάδες συμμετοχές μαθητών-μαθητριών.

Τη φετινή χρονιά από τον Οκτώβριο, που ξεκίνησε το πρωτάθλημα μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, που διεκόπη λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid είχαν πραγματοποιηθεί αγώνες σε τριάντα δημοτικά σχολεία της Κέρκυρας καθώς και ξεχωριστό πρωτάθλημα στο σχολικό κέντρο Παξών στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 μαθητές-τριες. Ωστόσο η καραντίνα  ματαίωσε την «εορτή γενεθλίων», που ήταν προγραμματισμένη να διοργανωθεί το τριήμερο 13-15 Μαρτίου 2020 μαζί με την τελική φάση του σχολικού πρωταθλήματος, στην οποία θα συμμετείχαν οι νικητές των ενδοσχολικών αγώνων, που είχαν προηγηθεί.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!