Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣΤΟΠΙΚΑ

Διατροφή στην τρίτη ηλικία

Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις.

Η τρίτη ηλικία χρειάζεται μια διατροφή, ιδιαίτερα προσεγμένη με συγκεκριμένα συστατικά καθώς η διατροφή θα πρέπει να λειτουργεί ως

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

«φάρμακο» για το σώμα, χωρίς να το καταπονεί ή να το επιβαρύνει.Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινή σας διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πέντε γεύματα (πρωϊνό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό) και αν το επιθυμείτε κάτι πολύ ελαφρύ πριν τον ύπνο.

Βάλτε άμυλο σε κάθε γεύμα σας (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες ή δημητριακά). Φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης.

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τους μύες. Επιλέξετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Βάλτε στη διατροφή σας και τα πολύτιμα Ω3, που θα βρείτε στις σαρδέλες και στο σολομό. Φάτε φασόλια, αυγά και ξηρούς καρπούς για να αυξήσετε την πρωτεΐνη στον οργανισμό σας.

Τηρήστε τον κανόνα των 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα. Φροντίστε να βάλετε στη διατροφή σας όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σε κάθε πιθανό συνδυασμό.

Ακόμα, η μειωμένη άμυνα τους και το λεγόμενο βιολογικό στρες, σε συνδυασμό με τους δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες (μόλυνση, χημικά προϊόντα, κάπνισμα κ.λ.π.) επιβάλλει ενίσχυση των αντιοξειδωτικών τους αποθεμάτων, που αποτελούν σημαντικό αμυντικό μηχανισμό. Τέτοια αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες Α, C, E, η προβιταμίνη Α (β-καροτένιο) κ.λ.π. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι το γάλα, το αυγό, το κρέας (βιταμίνη Α), τα φρούτα και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, κίτρο) τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη (σπανάκι, μπρόκολο κ.λ.π.) (για βιταμίνη C), το ελαιόλαδο (βιταμίνη Ε). Συχνά η επιμέρους διατροφική κατάσταση του κάθε ατόμου ενδεχομένως να επιβάλλει και μια εξατομικευμένη αντιμετώπιση όσον αφορά επιμέρους μικροθρεπτικά συστατικά, όπως είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το Νάτριο, ο ψευδάργυρος κ.λ.π.

Για να διατηρήσετε υγιή τα οστά σας, επιλέξτε τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D είναι τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά που θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε.

Μετριάστε το αλκοόλ στην ελάχιστη ποσότητα.

Επιλέξτε τρόφιμα που αγαπούν την καρδιά, όπως ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια.

Πίνετε πολύ νερό. Η αφυδάτωση προκαλεί ζαλάδες, κούραση και δυσκοιλιότητα. Καταναλώνετε αρκετά υγρά κάθε μέρα.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το σωματικό βάρος σας καλό είναι να παραμένει σταθερό, αλλά εντός φυσιολογικών ορίων, διότι μελέτες έχουν δείξει πως οι μακρόβιοι άνθρωποι είναι αυτοί που καταφέρνουν (μεταξύ πολλών άλλων, βεβαίως) να διατηρούν σταθερό βάρος στην ενήλικη ζωή και βεβαίως στην τρίτη ηλικία.Ένα απλό, καθημερινό περπάτημα, θα ενεργοποιήσει τον οργανισμό σας και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα υγείας.

 

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

 

**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 17ης-2-2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!