“Στην Κουζίνα με τη Ελενα”: Χταπόδι ξιδάτο
Ο απόλυτος μεζές για ούζο και για τσίπουρο είναι το χταπόδι το ξιδάτο.
Ένας μεζές με τεράστια ένταση και γεύση ! Δεν λείπει ποτέ από τις νηστίσιμες επιλογές και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας , ο τρόπος για να το φτιάξεις είναι πανεύκολος! Μπορείς να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές βάζο και να έχεις πάντα έτοιμο έναν τέλειο μεζέ που θα συνοδέψει το ουζάκι σου!
ΥΛΙΚΑ
-1 χταπόδι 1 κιλό (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
-1κουτ σούπας ρίγανη
-120ml ξύδι
-250ml ελαιόλαδο
-2 φύλλα δάφνη
-κόκκοι από πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε το χταπόδι με άφθονο νερό, αφαιρούμε το στόμα και καθαρίζουμε την κουκούλα του. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα κρύο νερό και ρίχνουμε το χταπόδι , τα φύλλα δάφνης και μερικούς κόκκους πιπεριού. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 11/2- 2 ώρες.
Τρυπάμε το χταπόδι με ένα πιρούνι και αν είναι μαλακό είναι έτοιμο. Βγάζουμε το χταπόδι απο την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, την ρίγανη, τους κόκκους πιπεριού και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Κόβουμε σε κομμάτια το χταπόδι το τοποθετούμε σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το μείγμα του ελαιόλαδου. Τοποθετούμε σε κλειστό δοχείο για μια μέρα την επόμενη απολαμβάνουμε. Διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο.
*elenascooks.gr, @xondrogianni_elena (Instagram), Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.»
**δημοσιεύθηκε στο φύλλο 14ης -3- 2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα” στη στήλη “Στην Κουζίνα με τη Ελενα”
__________________________________________________________________________
Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook