Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Τσιμπολόγημα (Snacking): Πώς να το αποφύγετε;

Μήπως “μασουλάτε” όλη τη μέρα; Τσιμπολογάτε μεταξύ των γευμάτων;

Το τσιμπολόγημα, χαρακτηρίζεται ως η κατανάλωση φαγητού σε ακατάστατες ώρες χωρίς να υπάρχει έλεγχος της ποσότητας που

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

καταναλώνουμε και βρίσκεται ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες που ενοχοποιούνται για την αύξηση του σωματικού βάρους.Συνήθως το τσιμπολόγημα δεν προέρχεται από πραγματική πείνα, αλλά πρόκειται για μια συνήθεια που έχει άμεση σχέση με τα συναισθήματά μας.Την πρόσκαιρη δηλαδή ικανοποίηση με κάτι γλυκό ή αλμυρό, ανάλογα με τη διάθεσή μας.

Το τσιμπολόγημα μπορεί επίσης να έχει σχέση και με τον χώρο που βρισκόμαστε, όπως για παράδειγμα στη δουλειά, όπου λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και άγχους, τρώμε διάφορες ανθυγιεινές τροφές που το μόνο που κάνουν είναι να μας φουσκώνουν και τελικά να μας προσθέτουν περιττό βάρος.

Όταν η πείνα δεν είναι πραγματική αλλά αποδίδεται σε άλλους λόγους όπως πλήξη, καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στεναχώρια ή και stress ονομάζεται συναισθηματική πείνα. Η συναισθηματική πείνα έρχεται όταν κάποιο άλλο συναίσθημα όπως για παράδειγμα η μοναξιά, μας οδηγεί να υπερκαταναλώσουμε τροφές και snacks – ενδεχομένως όχι και τόσο υγιεινά- αλλά δεν είναι η πραγματική βιολογική μας πείνα.

«Φεουδαλικοί θεσμοί στην Κέρκυρα και χρήσεις γης»

Για την αποφυγή του τσιμπολογήματος και για να ανατρέψετε την ανοδική πορεία της ζυγαριάς, σας παραθέτω μερικές διατροφικές συμβουλές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε  ως σύμμαχο κατά του τσιμπολογήματος.

  • Παρατήρησε λίγο τον εαυτό σου και δες αν πραγματικά πεινάς ή απλώς είσαι αγχωμένη/ος- στεναχωρημένος και ξεσπάς στο φαγητό σου. Αυτό, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να φας ή να καταναλώσεις κάτι , καθώς στην πραγματικότητα δεν πεινάς.
  • Κράτησε ένα ημερολόγιο διατροφής αλλά και συναισθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι πόσο τσιμπολογάς, για ποιον λόγο το κάνεις και πως θα μπορέσεις την επόμενη φορά που θα αισθανθείς το ίδιο πράγμα, να το αντιμετωπίσεις.
  • Απέφυγε να έχεις στο σπίτι τροφές που πυροδοτούν το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα (chips, σοκολάτες, μπισκότα κτλ). Είναι γνωστός, πως αν τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο σου είναι γεμάτα με σοκολάτες, chips, μπισκότα και crackers, θα τα καταναλώσεις. Επομένως, ειδικά αν θέλεις να μειώσεις τόσο το τσιμπολόγημα όσο και το βάρος σου, καλύτερα να αδειάσεις τα ντουλάπια σου από τέτοιου είδους snack.
  • Ενυδατωθείτε σωστά. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού σας κάνει να νιώθετε πληρότητα.Πολλές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας.Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε να πίνετε υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Επιλέξτε θρεπτικά σνακ ώστε να επιτύχετε καλύτερο κορεσμό. Είναι σημαντικό να επιλέγετε τα κατάλληλα θρεπτικά σνακ ώστε να πετύχετε μεγαλύτερο κορεσμό και να προσλάβετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.Δώστε έμφαση σε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και συνδυάστε στα γεύματά σας άπαχη πρωτεΐνη-άμυλο-φυτικές ίνες.
  • Προγραμματίστε και οργανώστε τα γεύματα της επόμενης ημέρας. Η σωστή διατροφή, χωρίς τσιμπολογήματα, θέλει και σωστό προγραμματισμό.Οργανώστε από την προηγούμενη ημέρα τα γεύματα και τα σνακ που θα καταναλώσετε ή θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά.Έτσι, όταν θα πεινάσετε, θα είστε στην πλεονεκτική θέση να καταναλώσετε κάποιο σνακ ή γεύμα που θα έχετε εσείς ετοιμάσει χωρίς να ενδώσετε σε πειρασμούς.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος της συναισθηματικής σου πείνας, σίγουρα μπορείς να τον διαχωρίσεις από την πραγματική πείνα, αρκεί να βρεις τα σημεία κλειδιά που θα σε βοηθήσουν.

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 2-3-2024 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!